Polenta - kaszka kukurydziana z jabłkiem i truskawkami nie tylko dla niemowlaka :)
Polenta, czyli kaszka kukurydziana.
Postanowiłam zrobić córce (10 miesięcy) na śniadanie kaszkę kukurydzianą z owocami. Jak na pierwszy raz to całkiem jej smakowała.
Przyznam szczerze, że mi również :)
Kasza kukurydziana jest bogata w witaminy, minerały i mikroelement. Zawiera mnóstwo błonnika oraz żelaza. Nie ma co ukrywać - jest bombą odżywczą. Także dla Waszego zdrowia oraz zdrowia maluchów - bardzo polecam!
Składniki:
Pół litra wody
1 jabłko
6 truskawek
Pół szklanki kaszy kukurydzianej
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w bardzo drobne kawałki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy bardzo drobno.
Do gotującej się wody dodajemy pokrojone jabłka i truskawki. Gotujemy przez chwilę.
Dodajemy stopniowo kaszkę kukurydzianą. Mieszamy przez cały czas, aż zgęstnieje (mniej więcej 15-20 minut). Kaszka jest gotowa, gdy bez problemu, jako masa, odchodzi od krawędzi garnka.
Dodajemy stopniowo kaszkę kukurydzianą. Mieszamy przez cały czas, aż zgęstnieje (mniej więcej 15-20 minut). Kaszka jest gotowa, gdy bez problemu, jako masa, odchodzi od krawędzi garnka.
Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz