Orzechowe drożdżówki z maszyny w kształcie serca
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
Dostałam trochę zmielonych orzechów i coś musiałam z nimi zrobić. Padło na te drożdżówki.
Słodkie, orzechowe, z nutką rumu. Do tego mięciutkie i pachnące.
Ja oczywiście ciasto drożdżowe wyrabiam w automacie, ale jeśli ktoś ma chęć, może pokusić się o ręczne zrobienie ciasta.
Naprawdę warto je zrobić. Są rewelacyjne!
Składniki:
160 ml mleka
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki soli
2 łyżki masła
7 gram drożdży suchych (całe opakowanie)
*jajko do posmarowania drożdżówek
Składniki na farsz:
200 gram zmielonych orzechów włoskich
100 gram cukru
Pół łyżeczki cynamonu
80 ml słodkiej śmietany 36%
40 gram rumu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w automacie do chleba, pamiętając o kolejności: płyny, sypkie, drożdże.
Jak zwykle, skorzystajcie z listy składników - jest umieszczona w kolejności, w jakiej trzeba wrzucać wszystko do maszyny :)
Nastawiamy program wyrabianie ciasta i czekamy :)
Przygotowanie ciasta dla niezautomatyzowanych (wg mojewypieki.com)
Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać kilka minut aż nie będzie kleiło się do rąk (nie dosypywać mąki).
Dygresja: Nigdy nie wyrobię tak ciasta, jak automat. Dlatego ja wszystkie drożdżowe ciasta wyrabiam w automacie - jest pod tym względem niezastąpiony.
Następnie ciast odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
Przygotowanie farszu:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, lekko ucierając.
Robienie drożdżówek:
Po przecięciu wywijamy przecięte boki, otrzymując kształt serca.
Tak przygotowane drożdżówki, przełożyć na blachę, zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Będziemy piec je w dwóch turach, ponieważ układamy je w dość sporych odstępach - rosną podczas pieczenia.
Najlepiej na 1 turę piec 5 drożdżówek.
Włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni.
Wyrośnięte drożdżówki można posmarować jajkiem (ja tego nie zrobiłam).
Piec przez 15-18 minut (u mnie 18).
Upieczone drożdżówki wcinać np. ze szklanką mleka :)
Smacznego!
pysznie wyglądają, jednak wolę czekoladkę
OdpowiedzUsuńnadzienie tych drożdżówek jest tak dobre, że spokojnie może być substytutem czekoladki :)
Usuńbaaaaardzo smakowicie wyglądają ^^
OdpowiedzUsuń