czwartek, 17 kwietnia 2014

Kwaśnica zbója

Kwaśnica zbója


A dzisiaj przepis na kwaśnicę. Przepis pochodzi ze starej książki (z 1976 roku) "Potrawy staropolskie i regionalne" autorstwa Barbary Snaglewskiej i Irminy Zahorskiej.
W oryginalne, do przyrządzenia kwaśnicy powinno użyć się baraniny. Ja barana nie miałam, użyłam kawałek kurczaka i też wyszło zacnie!



Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka 
300 gram kapusty kiszonej
1,5 litra wody
Garść suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
3 ziemniaki
2 marchewki (to autorski dodatek ;)) 
2 małe cebule
1 ziele angielskie
Pieprz
Sól
Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Do małego garnuszka wlać wodę i moczyć grzyby przez godzinę.

Mięso ugotować w osolonej wodzie z pokrojoną w kostkę marchewką.
Po ugotowaniu mięsa, oddzielić je od kości, pokroić w paski i wrzucić z powrotem do gotującej się wody.

Do wywaru dodać pokrojoną kapustę kiszoną i pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę.
Dodać ziele angielskie, pieprz i rozgnieciony w ręce ząbek czosnku.

Grzyby pokroić w kostkę - dodać do zupy. Wodę z moczenia grzybów również wlać do zupy.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 
Gotować jeszcze przez chwilę.
Dosolić do smaku.

Podawać z pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...