Kwaśnica zbója
A dzisiaj przepis na kwaśnicę. Przepis pochodzi ze starej książki (z 1976 roku) "Potrawy staropolskie i regionalne" autorstwa Barbary Snaglewskiej i Irminy Zahorskiej.
W oryginalne, do przyrządzenia kwaśnicy powinno użyć się baraniny. Ja barana nie miałam, użyłam kawałek kurczaka i też wyszło zacnie!
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
300 gram kapusty kiszonej
1,5 litra wody
Garść suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
3 ziemniaki
2 marchewki (to autorski dodatek ;))
2 małe cebule
1 ziele angielskie
Pieprz
Sól
Ząbek czosnku
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wlać wodę i moczyć grzyby przez godzinę.
Mięso ugotować w osolonej wodzie z pokrojoną w kostkę marchewką.
Po ugotowaniu mięsa, oddzielić je od kości, pokroić w paski i wrzucić z powrotem do gotującej się wody.
Do wywaru dodać pokrojoną kapustę kiszoną i pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę.
Dodać ziele angielskie, pieprz i rozgnieciony w ręce ząbek czosnku.
Grzyby pokroić w kostkę - dodać do zupy. Wodę z moczenia grzybów również wlać do zupy.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować jeszcze przez chwilę.
Dosolić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz