Szarlotka na kruchym cieście
Przepis z www.mojewypieki.com
Dzisiaj prezentuję Wam szarlotkę z cynamonem na kruchym cieście. W oryginale zwie się "Szarlotka spod samiuśkich Tater".
Szarlotka jest pyszna! Krucha, pełna smaku za sprawą dużej ilości jabłek. No rewelka.
Nie ma, co więcej o niej pisać, po prostu musicie ją zrobić i sami spróbować.
Taki jabłecznik możecie zrobić na zbliżające się święta. Na pewno zrobi wrażenie na gościach!
Szarlotka jest pyszna! Krucha, pełna smaku za sprawą dużej ilości jabłek. No rewelka.
Nie ma, co więcej o niej pisać, po prostu musicie ją zrobić i sami spróbować.
Taki jabłecznik możecie zrobić na zbliżające się święta. Na pewno zrobi wrażenie na gościach!
Składniki:
500 gram mąki
250 gram margaryny do pieczenia
2 żółtka
Pół szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kg jabłek - najlepiej szare renety
Cynamon
1/4 szklanka cukru
Bułka tarta
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. Siekamy ciasto nożem. Gdy już nasze składniki są połączone dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy szybko ciasto.
Żeby było łatwiej podzieliłam je sobie na 2 części (jedną znacznie większą, około 2/3 ciasta i drugą mniejszą).
Żeby było łatwiej podzieliłam je sobie na 2 części (jedną znacznie większą, około 2/3 ciasta i drugą mniejszą).
Ciasto kruche ma to do siebie, że trzeba je bardzo szybko zagnieść i najlepiej wychodzi tym, którzy mają problemy z krążeniem (zimne ręce) :)
Blachę do pieczenia (w oryginale 25x40 cm, u mnie tortownica o średnicy 28 cm) smarujemy resztką margaryny, która została na papierku. Rozkładamy ciasto - z tej większej kuli - i nakłuwamy widelcem.
Wsadzamy do lodówki na min. 30 min.
Resztę niezużytego ciasta - mniejszą kulę - również wsadzamy do lodówki.
Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w chude paski. Doprawiamy do smakiem cukrem i cynamonem (około 2-3 łyżeczek).
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wsadzamy nasze ciasto na 10 min (aby się podpiekło).
Po wyciągnięciu posypujemy ciasto bułką tartą, aby spód nam nie namókł od jabłek.
Na bułkę tartą wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta (taka a'la kruszonka).
Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz