poniedziałek, 9 czerwca 2014

Słodkie placuszki z musem rabarbarowym

Słodkie placuszki z musem rabarbarowym


Przepis na placuszki z samedobrerzeczy.blogspot.com

Placki są rewelacja! Robi się je mega szybko, są miękkie i pachnące. A do tego ciepły, słodko-kwaśny mus rabarbarowy.
Jest to danie must have w okresie rabarbaru. Koniecznie zróbcie. 



Składniki (dla 2 osób):

1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
0,5 szklanki kefiru
0,5 szklanki mleka

Na mus rabarbarowy:
500 gram rabarbaru
Trochę cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od musu rabarbarowego.
Rabarbar myjemy, odkrawamy końce. Kroimy w dość drobne plasterki (chcemy, żeby jak najszybciej nam się ugotował). Wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem (tak, żeby nam słodkość-kwaśność pasowała).
Mieszamy od czasu. 
Rabarbar jest gotowy, gdy zamienia się w mus, czyli łodyżki zmieniły swoją konsystencję i są mięciutkie.

Teraz pora na przygotowanie placuszków.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki suche (mieszamy łyżką).
W małej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego kefir z mlekiem. Mieszamy.

Zawartość małej miski przelewamy do dużej miski. Mieszamy.

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Gotowe placki polewamy musem rabarbarowym.
I tada - gotowe!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...