Słodkie placuszki z musem rabarbarowym
Placki są rewelacja! Robi się je mega szybko, są miękkie i pachnące. A do tego ciepły, słodko-kwaśny mus rabarbarowy.
Jest to danie must have w okresie rabarbaru. Koniecznie zróbcie.
Składniki (dla 2 osób):
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
0,5 szklanki kefiru
0,5 szklanki mleka
Na mus rabarbarowy:
500 gram rabarbaru
Trochę cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od musu rabarbarowego.
Rabarbar myjemy, odkrawamy końce. Kroimy w dość drobne plasterki (chcemy, żeby jak najszybciej nam się ugotował). Wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem (tak, żeby nam słodkość-kwaśność pasowała).
Mieszamy od czasu.
Rabarbar jest gotowy, gdy zamienia się w mus, czyli łodyżki zmieniły swoją konsystencję i są mięciutkie.
Teraz pora na przygotowanie placuszków.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki suche (mieszamy łyżką).
W małej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego kefir z mlekiem. Mieszamy.
Zawartość małej miski przelewamy do dużej miski. Mieszamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Gotowe placki polewamy musem rabarbarowym.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń