Twaróg, biały ser z mleka od krowy
Specjalnie dla córki postanowiłam zrobić prawdziwy wiejski ser.
Pojawił się tylko jeden mały problem - brak mleka od krowy.
Jednak teść, jak zwykle stanął na wysokości zadania, mleko od prawdziwej, szczęśliwej krówki przyjechało do Warszawy :)
Mleko od krowy jest gęste. Na wierzchu mleka bardzo szybko odkłada się śmietana.
Ser jest zdecydowanie inny niż ten w sklepach. Jest pyszny, miękki, lekko kwaskowaty. I może stać nawet przez tydzień w lodówce.
Jak tylko macie dostęp do mleka od krowy - zróbcie sobie twaróg, bo jest pyszny i łatwy w przygotowaniu!
Jak zrobić pyszny twaróg z mleka od krowy? A bardzo proszę - właśnie tak:
Składniki:
1,5 mleka od krowy
Przygotowanie:
Mleko od krowy przelewamy do garnka z grubszym dnem. Po kilku godzinach ściągamy śmietanę i wkładamy ją do lodówki. Garnek z mlekiem przykrywamy pokrywką i zostawiamy w cieple przez 2-3 dni (kompletnie nic z nim nie robimy!). Gdy widzimy, że mleko już jest kwaśne zaczynamy proces produkcji sera.
Garnek przestawiamy na palnik z gazem. Gaz musi być minimalny!
Pod wpływem temperatury ser z mleka zacznie się warzyć - tzn. ser zacznie odchodzić od serwatki.
Ważne jest, aby nasze mleko nie zagotowało się. Przez cały proces warzenia temperatura w garnku powinna mieć około 40 stopni.
Kolejną ważną kwestią jest, aby nie mieszać energicznie mleka. Weźmy sobie łyżkę cedzakową i lekko mieszajmy.
Durszlak/sitko kładziemy na miskę, do której serwatka z sera będzie odciekała.
Ser jest gotowy, gdy skrzepy wyraźnie odchodzą od serwatki a serwatka jest koloru żółtego.
Bardzo delikatnie wyławiamy nasz ser łyżką cedzakową i przekładamy na durszlak.
Ser odstawiamy na parę godzin do lodówki, gdzie będzie w spokoju odciekał z serwatki. Dzięki temu stanie się bardziej zwarty i gotowy do spożycia!
Tak wygląda ser przed wsadzeniem do lodówki:
A tak wygląda gotowy ser po wyciągnięciu z lodówki:
Polecam serek zrobiony samodzielnie jest wyśmienity i jaki zdrowy, to nie podróbka sklepowa.
OdpowiedzUsuńzgadzam się,jest smaczny,robię go od dawna.czasami robię też ser żółty,jest bardzo dobry
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzięki temu przepisowi pyszny serek! Serdecznie polecam! :-)
OdpowiedzUsuńŚmietanę też trzeba zostawić w cieple, aby skisła i zgęstniała. Jeżeli jest dobre mleko będzie gęsta niczym masełko :)
OdpowiedzUsuń