czwartek, 13 marca 2014

Bułki włoskie z automatu

Bułki włoskie


Dzisiaj przepis na bułeczki włoskie z maszyny.
Dawno, dawno temu kupiłam sobie taką bułkę w sklepie i się zakochałam. 
Niestety jeszcze nie udało mi się dotrzeć do idealnego przepisu, ale wciąż próbuję i jestem coraz bliżej.
(Jeśli wiecie, jakie przyprawy są w oryginalnych bułkach włoskich, dajcie mi koniecznie znać!!! :)). 

Dzisiejsza propozycja to bułki typu włoskiego z oregano, tymiankiem, kurkumą i solą gruboziarnistą.
Bułki są mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. 
Aromatyczne, pachnące i nieziemsko żółte za sprawą kurkumy. 
Są fajną alternatywą dla bułek śniadaniowych (klik, klik). Jeśli macie ochotę na bułki słone a nie słodkie - to te będą w sam raz!
Najlepiej smakują tego dnia, którego były pieczone!



Składniki (na 8 bułek):

230 ml wody
2 i pół łyżki oliwy z oliwek
500 gram mąki pszennej
1,5 łyżki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kurkumy
12 gram świeżych drożdży

Do posypania:
Sezam
Sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz do posypania) umieszczamy w formie automatu do pieczenia chleba. 
Pamiętajmy o kolejności - płyny, sypkie i drożdże. Umieszczajmy najlepiej według listy składników, czyli: woda, oliwa z oliwek, mąka, sól, cukier, przyprawy a na końcu rozkruszmy drożdże.
Włączamy program - ciasto wyrabianie i czekamy aż automat skończy działać.

Po skończonej pracy maszyny, wyciągamy ciasto i dzielimy je na 8 części.
Włączamy piekarnik.

Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy.
Nacinamy każdą bułeczkę wzdłuż i poprzek (na krzyż).
Posypujemy obficie solą gruboziarnistą i sezamem.
Kładziemy na papierze do pieczenia na blasze i wkładamy do pieca na 20-25 minut.


Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie najlepsze bułki, jakie jadłam - zwłaszcza, że przygotowuje się je błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też doceniam fakt, że robi się je tak szybko i są takie pyszne :)

      Usuń
  2. Zapisałam przepis, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. może to będzie jakaś przydatna podpowiedź- w bułkach włoskich, które kupuję np. w tesco użyta jest mąka kukurydziana, może warto spróbować z nią, albo dać część- choć nie wiem, jak ona współdziała z pszenną, w każdym razie bardziej żółty kolor to właśnie od tej mąki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam na jaką temperaturę nastawić piekarnik? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...