Lasagne bolognese bez beszamelu
Dzisiaj przepis na bardzo smaczną lazanię z sosem bolognese.
Cały sekret tkwi w tym, aby zrobić dużo sosu. Dzięki niemu, makaron będzie miękki.
Nie miałam czasu, aby zrobić sos beszamelowy, więc podaję przepis na lazanię bez beszamelu :)
Pierwszy raz robiłam lazanię bez beszamelu. Ale stwierdzam, że jest również bardzo smaczna :)
Składniki:
500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 gram pomidorów w puszcze krojonych bez skóry
500 gram koncentratu sosu pomidorowego (w kartonowym pudełku)
250 gram sera żółtego w kawałku
Płaty lasagne
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Bazylia
Oliwa
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Czosnek wyciskamy, dodajemy do cebuli.
Do rozgrzanej cebuli dodajemy mięso.
Smażymy przez około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat sosu pomidorowego.
Dusimy przez około 40 minut.
Pod koniec gotowania, doprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy płaty lazanii. Następnie dokładnie na płatach makaronu umieszczamy mięso, polewamy dużą ilością sosu. Dzięki temu makaron będzie miękki.
Posypujemy wszystko startym serem.
Czynność powtarzamy trzykrotnie. Ostatnią, czwartą warstwę mają stanowić płaty makaronu + żółty ser.
Lasagne pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Przecier, nie koncentrat.
OdpowiedzUsuń