Łosoś Gordona Ramsey'a czyli łosoś w sosie teriyaki
Przepis na fantastycznego łososia, którego robi się raz dwa!
Jutro dzień kobiet, więc Panowie - do dzieła.
Załóżcie fartuszek i zamiast goździka podajcie swoim kobietom tego banalnego do przyrządzenia, a jakże pysznego łososia.
Gwarantuję, że każda Pani, która lubi rybki, będzie zachwycona.
Składniki (na 1 porcję):
300 gram łososia
1/3 szklanki sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
ryż
szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Do większej miski (czyli takiej, w której nasz łosoś będzie swobodnie pływał) wlewamy sos sojowy, dodajemy miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy ze sobą.
Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i rozgnieciony imbir (ja rozgniotłam go łyżeczką).
Naszego łososia czyścimy, myjemy dokładnie i wsadzamy do marynaty (brzuszkiem w dół).
Marynujemy przez 20 minut.
Łosia przekładamy do naczynia żaroodpornego. I polewamy marynatą.
Piec łososia w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut (skórą w dół). W czasie pieczenia najlepiej kilka razy posmarować łososia naszą marynatą.
Podawać obranego ze skóry i np. z ryżem udekorowanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz