Czekoladowe trufle w cukrze pudrze
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
Ja trochę zmieniłam proporcje czekolad. W oryginale jest więcej czekolady gorzkiej 70% (150 gram). Ja proporcje wyrównałam 100 gram mlecznej i 100 gram gorzkiej, z tym że użyłam czekolady 90% kakao.
Trufle są super słodkie i pyszne. Robi się je raz dwa. Tylko wszystko, łącznie z osobą robiącą trufle, jest w czekoladzie :)
Ale ma to swoje plusy :) Można oblizywać paluchy ;)
Składniki:
100 gram czekolady gorzkiej 90%
100 gram czekolady mlecznej
100 gram serka mascarpone
1 łyżka wódki (ja dałam wiśniówkę)
cukier puder do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Serek mascarpone zmiksować z wódką. Następnie dodawać partiami rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, ciągle miksując.
Powstałą masę należy wsadzić do lodówki i schłodzić do momentu, aż będzie na tyle twarda i gęsta, że będzie z niej można formować trufle.
Łyżką nabierać czekoladę i w rękach formować kulki.
Obtaczać w cukrze pudrze i zajadać się z radością ;)
Domowe Rafaelo bardzo nam posmakowała, teraz pora wypróbować takich trufli :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbujcie bo są fantastyczne!
Usuń