Najlepsza kremówka z masą budyniową
Przepis ten dostałam od mojej mamy i powiem, że jest rewelacyjny.
Ostatnio to ulubiona słodycz mojego męża :)
Wykonanie kremówki jest banalnie proste i na 100% każdemu wyjdzie.
Kremówka jest przy tym strasznie pyszna!
Spróbujcie sami bo warto!
Składniki:
1 litr mleka
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
2 opakowania ciasta francuskiego
Cukier puder
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto francuskie - tzn. pieczemy każdy płat oddzielnie w piekarniku przez ok. 12 minut - tak aby nam urosło i było złote.
Przygotowanie budyniu:
Gotujemy 1 litr mleka. Po zagotowaniu odlewamy 0,5 litra i czekamy aż wystygnie.
Do ostudzonego mleka dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej i 3 żółtka. Mieszamy dość dokładnie.
Pozostałą część mleka gotujemy ponownie. Gdy jest gorące dodajemy 1 szklankę cukru i 2 cukry waniliowe (jeśli mamy laskę wanilii dodajmy dodatkowo z niej ziarenka). Mieszamy.
Do mleka z cukrem dodajemy mleko z mąką i żółtkami.
Miksujemy wszystko (najlepiej mikserem), aż nasz budyń zrobi się naprawdę gęsty.
Tak przygotowany budyń wylewamy na pierwszy płat ciasta francuskiego. Nakrywamy drugim płatem.
Posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!!!
polecam jest naprawdę rewelacyjna i szybka
OdpowiedzUsuńBardzo fajną kremówkę przygotowałaś ;) robię niemal identyczną, ale bardzo mi przykro na akcję Babski wieczór nie mogę jej zaakceptować.
OdpowiedzUsuńŁamie zasadę o niskokaloryczności podawanych dań (używasz cukru białego i mąki pszennej) i czasu przygotowania... (pieczenie po 12 min - 24 + budyń i oczekiwanie kolejne pół godz + tężenie w lodówce około godziny... - sumując jest dużo ponad 60 min.)
Nie mniej jednak zachęcam do przygotowania innego też deserku :) Patrząc po Twoich przepisach widzę dużo świetnych dań! Czekam więc na kolejną propozycję.
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Witamy
OdpowiedzUsuńcałość zrobiona zgodnie z przepisem i krem wyszedł woda czy wiadomo o co chodzi /?
tez się nacielam na ten przepis ....nie polecam...
OdpowiedzUsuń