Pieczony schab z suszoną morelą polany białym sosem
Dzisiaj przepis na fantastyczny pieczony schab z suszoną morelą.
Ponieważ święta za pasem dodam, że świetnie nadaje się na obiad świąteczny.
Aromatycznie doprawiony schab z morelą rozpływa się w ustach a dopełnienie stanowi biały sos.
Przygotowanie schabu jest banalnie proste i gwarantuję, że każdemu wyjdzie!
Składniki:
1 kg schabu
100 gram moreli suszonych
Sól
Pieprz
Tymianek suszony
Szczypta kminku
Kilka gałązek suszonego estragonu
250 gram śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
Trochę mąki
Przygotowanie:
Schab umyć i osuszyć.
Ostrym nożem zrobić dziurkę i powiększyć ją np. trzonkiem drewnianej łyżki. Wypełnić morelami suszonymi (im więcej upchamy do środka, tym lepiej :)).
Mięso natrzeć solą, pieprzem. Posypać tymiankiem, kminkiem i estragonem. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
Wsadzić do pieca i piec około 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewać schab wodą.
Po upieczeniu mięso wyjąć, pokroić na plastry.
Powstały sos przelać do mniejszego garnuszka. Jeśli wyszło nam go malutko dodajemy trochę wody.
Sos należy zagotować i wymieszać ze śmietaną, cukrem. Pod koniec gotowania zagęścić mąką rozprowadzoną wcześniej w zimnej wodzie.
Podawać np. z kluskami śląskimi (przepis) lub ziemniakami zagniecionym na puree.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz