czwartek, 7 listopada 2013

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kobieta karmiąca piersią, której dziecko reaguje, oczywiście dziwnym trafem na to, co matka je, ma trochę pod górkę. Bo przecież ile można jeść zwykłe ziemniaki? 
Pewnego razu naszło mnie, aby zrobić kluski śląskie. Eureka - cóż to było za odkrycie, które miło połechtało moje kubki smakowe. Przyznam się, że od tego momentu robię je całkiem często i wychodzą naprawdę pyszne.



Składniki:

Ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Sól
Masło

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Nie podaję ilości ziemniaków, bo tak naprawdę ugotujcie tyle, ile macie ochotę zjeść :)
Po przestudzeniu ziemniaki należy przecisnąć przez praskę. Po całkowitym wystygnięciu, ziemniaki przełożyć do miski i wyrównać powierzchnię.


Wyrównane ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć. 


W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną (dokładnie tyle, ile było ziemniaków). 


Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki.
Formować ciasto, z którego należy zagnieść kulki. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę. 


Tak gotowe kluski gotować w dobrze osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z mięsnym sosem lub saute z masełkiem :)


2 komentarze:

  1. Tradycyjne kluski śląskie, uwielbiam :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio też jestem fanką klusek śląskich :)
      Pyszne i szybkie - czego chcieć więcej!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...