Muffinki / babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniami z syropu
Muffinki według przepisu Nigelli Lawson.
Uwielbiam przepisy, które są banalnie proste i potrawa robi się wyjątkowo szybko.
A ten przepis właśnie taki jest!
Żeby było jeszcze lepiej dodam, że muffinki wychodzą bardzo smaczne :)
Ponieważ nie miałam wystarczającej ilości groszków czekoladowych dodałam posiekaną mleczną czekoladę. Dzięki temu muffinki są przyjemnie czekoladowe. Przez dodanie mlecznej czekolady są dużo bardziej słodkie niż muffinki podwójnie czekoladowe z wiśniami (przepis tutaj). W oryginale przepisu jest jeszcze 3/4 szklanki cukru pudru, ale ze względu na dodanie czekolady mlecznej - odpuściłam :)
Składniki (na 12 muffinek):
1 i 3/4 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki dobrego kakao
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 szklanka mleka
1/3 szklanka oleju
1 jajko
4 krople ekstraktu waniliowego
24 drylowane, kandyzowane wiśnie
Przygotowanie:
Posiekać drobno czekoladę.
W większej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i większość posiekanej drobno czekolady (część zostawić, aby posypać muffinki z wierzchu).
W drugiej mniejszej misce roztrzepać jajko, dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wlać zawartość do składników suchych.
Nałożyć większość ciasta do papilotek Do każdej muffinki włożyć po 2 wiśnie z niewielką ilością syropu.
Przykryć resztą ciasta. Posypać pozostałą czekoladą.
Piec 30 minut (do suchej wykałaczki).
Dajcie im tylko wystygnąć i wcinajcie ze smakiem! :)
Proste i smaczne? Idealne! Uwielbiam słodkie muffinki :)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze! :)
UsuńMmm, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności ale kto mi to zrobi,też bym zjadła
OdpowiedzUsuńjaka temperatura pieczenia ?
OdpowiedzUsuńU mnie nie ma termometru w piekarniku, ale myślę, że 180-190 będzie ok :)
Usuńok dzięki :)
UsuńDo muffinek nie dodaje się w ogóle cukru?:)
OdpowiedzUsuń