Rosół z kaczki
Po upieczeniu kaczki nadziewanej jabłkami została nam szyja i cały korpus.
Aż żal było wyrzucić.
Dlatego też postanowiliśmy zrobić rosół z kaczki.
Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com
Rosół jest bardzo dobry i wcale nie tłusty!
Polecam!
Rosół jest bardzo dobry i wcale nie tłusty!
Polecam!
Składniki:
1 korpus kaczki
1 szyja
4 marchewki
1 pietruszka
Pół selera
1 cebula
1 duży liść laurowy
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 goździk
2 ziarenka ziela angielskiego
Sól
Lubczyk
Kurkuma
Suszona natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Dodajemy liść laurowy, czarny pieprz, goździk, ziele angielski i łyżeczkę soli.
Zagotowujemy wywar na średnim ogniu.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum, ściągamy wszystkie powstałe szumowiny.
Od tego momentu nasz rosół będzie sobie "pyrkał" przez 2,5 godziny :)
Mniej więcej po 1,5 godziny dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i opaloną na palniku cebulę przekrojoną na pół.
Pod koniec gotowania, czyli po upływie kolejnej godziny dodajemy resztę przypraw - doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz