Pieczony schab ze śliwką, morelą, miętą i chili
Czyli schab inaczej.
Macie czasem taki dzień, że zjedlibyście coś innego a przy tym znanego i pysznego?
Ja tak czasem mam. I właśnie w takie dni powstają takie oto przepisy :)
Słodki za sprawą śliwki i moreli. Lekko pikantny za sprawą chili i orzeźwiająco-aromatyczny dzięki świeżej mięcie.
Spróbujcie bo to naprawdę fajna mieszanka smaków.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 gałązki świeżej mięty
Świeżo zmielone chili
Sól gruboziarnista
Tymianek suszony
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
Oliwa
1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wsadzamy do naczynia żaroodpornego. Dość obficie polewamy oliwą. Posypujemy solą gruboziarnistą i świeżo zmielonym chili.
Na około obkładamy morelami i śliwkami.
Na wierzch schabu kładziemy dwie gałązki mięty.
Zamykamy naczynie i wsadzamy na minimum godzinę do lodówki.
Po marynowaniu w lodówce dolewamy do schabu 1/3 szklanki wody.
Włączamy piekarnik i pieczemy schab przez godzinę.
Do niewielkiego garnka przelewamy powstały sos z morelami, śliwkami i miętą.
Blendujemy wszystko. Ewentualnie dolewamy wody i doprawiamy solą do smaku.
Podajemy schab polewając powstałym sosem.
Smacznego!
każdy by to zjadł, wygląda pysznnie
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń