poniedziałek, 12 maja 2014

Żeberka w cebuli

Delikatne żeberka w cebuli


Mój mąż lubi żeberka. Ja nie mogę się do nich przekonać.
A wszystko dlatego, że trzeba się z nimi "bawić" podczas jedzenia.
Ale te żeberka są dobre. Są miękkie i w miarę łatwo odchodzą od kości.
Ważne żebyście mieli żeberka bardzo mięsiste. Wtedy jest dużo przyjemniej :)
Olbrzymim plusem tego dania jest to, że przygotowanie jest dziecinne proste!



Składniki:

1 kg żeberek
3 małe cebule
Sól gruboziarnista
Pieprz
Majeranek
Tymianek
1 łyżka sosu sojowego
Woda
Mąka do zagęszczenia
Oliwa

Przygotowanie:

Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy na paski. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Wsadzamy na 30 min do lodówki.



W większym garnku rozgrzewamy oliwę.
Obsmażamy żeberka z obu stron na złoto.


Następnie dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Dodajemy tymianek.
Gdy cebula będzie lekko podsmażona, dolewamy pół szklanki wody i dusimy żeberka przez 60 minut.
Co 10-15 minut dolewamy małą ilość wody.
Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego oraz zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie.


Podajemy z kaszą gryczaną i np. ogórkiem kiszonym! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...