Babeczki / muffinki czekoladowe z cynamonem i jabłkami pachnące pomarańczą
Inspiracja z domowozesmakiem.blogspot.com
Przy robieniu tych babeczek byłam nieco sceptyczna, ponieważ ciasto było bardzo gęste. Ciężko było je wymieszać.
Ale okazało się, że są to fantastyczne babeczki.
Są mokre i pięknie pachną cynamonem i pomarańczą.
Mój mąż stwierdził - że najlepsze jakie do tej pory jadł :)
Także rekomendacja świetna :)
Przy robieniu tych babeczek byłam nieco sceptyczna, ponieważ ciasto było bardzo gęste. Ciężko było je wymieszać.
Ale okazało się, że są to fantastyczne babeczki.
Są mokre i pięknie pachną cynamonem i pomarańczą.
Mój mąż stwierdził - że najlepsze jakie do tej pory jadł :)
Także rekomendacja świetna :)
Składniki na 18 babeczek:
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżki sody do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki zmielonego cynamonu
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
Pół łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
4 jabłka
Przygotowanie:
Mąkę, sodę, kakao i cynamon łączymy w misce. Mieszamy dość dokładnie.
Obieramy 4 jabłka i kroimy w niewielką kostkę.
W drugiej (dużej) misce ucieramy jajka z cukrem. Gdy jajka są już gotowe dodajemy po 3 łyżki wymieszanej mąki, a następnie trochę oleju. I tak do wyczerpania składników.
Miksujemy ze sobą wszystko dokładnie. Ciasto jest gęste i ciężkie. Pod koniec miksowania dodajemy pół łyżeczki ekstraktu pomarańczowego.
Pieczemy 30 minut i zajadamy się pysznymi babeczkami! :)
jestem fanką muffinek, są wyśmienite w każdej postaci
OdpowiedzUsuń