piątek, 10 stycznia 2014

Babeczki czekoladowo cynamonowe z jabłkami

Babeczki / muffinki czekoladowe z cynamonem i jabłkami pachnące pomarańczą


Inspiracja z domowozesmakiem.blogspot.com

Przy robieniu tych babeczek byłam nieco sceptyczna, ponieważ ciasto było bardzo gęste. Ciężko było je wymieszać.
Ale okazało się, że są to fantastyczne babeczki.
Są mokre i pięknie pachną cynamonem i pomarańczą.
Mój mąż stwierdził - że najlepsze jakie do tej pory jadł :)
Także rekomendacja świetna :)



Składniki na 18 babeczek:

2,5 szklanki mąki
1,5 łyżki sody do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki zmielonego cynamonu
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
Pół łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
4 jabłka

Przygotowanie:

Mąkę, sodę, kakao i cynamon łączymy w misce. Mieszamy dość dokładnie.
Obieramy 4 jabłka i kroimy w niewielką kostkę.
W drugiej (dużej) misce ucieramy jajka z cukrem. Gdy jajka są już gotowe dodajemy po 3 łyżki wymieszanej mąki, a następnie trochę oleju. I tak do wyczerpania składników.
Miksujemy ze sobą wszystko dokładnie. Ciasto jest gęste i ciężkie. Pod koniec miksowania dodajemy pół łyżeczki ekstraktu pomarańczowego. 
Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy wszystko łyżką.


Masą wypełniamy papilotki (tak do 3/4 wysokości).



Pieczemy 30 minut i zajadamy się pysznymi babeczkami! :)


1 komentarz:

  1. jestem fanką muffinek, są wyśmienite w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...