Pyszne bułeczki śniadaniowe
Przepis na ciasto z nakrytystoliczek.blogspot.com
Są naprawdę boskie.Mięciutkie, puszyste. No rewelacyjne.
Ja przygotowuję bułki w maszynie (wyrobienie ciasta). Trwa to 1 godzinę i 50 minut.
Podam też przepis na wyrobienie ciasta dla niezautomatyzowanych :)
Koniecznie je zróbcie, bo tak dobrych bułek dawno nie jadłam :)
Jeśli tylko macie ochotę możecie je zrobić na słodko - poprzez dodanie rodzynek.
Ja tym razem zrobiłam je z czarnuszką i sezamem.
Składniki (na 8 bułek):
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki drożdży suszonych (20 gram drożdży świeżych)
małe roztrzepane jajko
+ ulubione dodatki (rodzynki, sezam, mak, czarnuszka, kminek, sól gruboziarnista)
Przygotowanie w automacie do chleba:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie w odpowiedniej kolejności - płyny, sypkie, drożdże.
Ustawiamy program - Ciasto wyrabianie i czekamy, aż maszyna skończy pracować.
Jeśli dodajecie rodzynki, to wtedy gdy maszyna da znać, że już czas na dodanie dodatków.
Po wyrobieniu ciasta wyciągamy je z automatu. Dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki i układamy w sporych odstępach na papierze do pieczenia na blasze.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Wkładamy do rozgrzanego pieca (190 stopni) na 25 minut.
Przygotowanie ciasta metodą tradycyjną:
Przygotowujemy rozczyn.
Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło.
Do większej miski wsypujemy mąkę, sól. Dodajemy masło i nasze drożdże. Delikatnie mieszamy łyżką.
Wyciągamy ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiamy przez min. 10 minut.
Ciasto musi być delikatne i elastyczne.
Gotowe ciasto przekładamy do miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części, formujemy bułeczki i układamy w sporych odstępach na papierze do pieczenia na blasze.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Wkładamy do rozgrzanego pieca (190 stopni) na 25 minut.
SMACZNEGO!!!!
nie ma to jak domowe pieczywko:) najlepsze!
OdpowiedzUsuńOj zgadzam się :)
UsuńAż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńZrobilam.od razu z podwojnej porcji ... potwierdzam sa bardzo smaczne nawet następnego dnia. Na pewno zrobie jesCze nie raz!
OdpowiedzUsuńZrobiłem i są pyszne :)
OdpowiedzUsuńOgromne dzieki za przepis, sa przepyszne i bardzo uniwersalne. Szkoda tylko ze podwójna porcja nie zmieści sie do maszyny ;)
OdpowiedzUsuńNie za duzo tych drozdzy? 2 plaskie lyzeczki na pewno wystarcza
OdpowiedzUsuńNie za duzo tych drozdzy? 2 plaskie lyzeczki na pewno wystarcza
OdpowiedzUsuń