sobota, 25 stycznia 2014

Zupa z cukinii

Zupa krem z cukinii


Nie przepadam za zupami kremami, ale ta jest w porządku. 
Ponieważ cukinia, tak jak i dynia, mają bardzo delikatny smaku, podczas podania zupy doprawiamy ją delikatnie chilli. Dzięki temu zupa nabiera wyrazistości i ostrości. 
Mój mąż stwierdził, że jest to bardzo dobry krem. A skoro on tak stwierdził, to tak musi być :)


Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
1 większa cukinia (z tych małych sklepowych)
1 cebula
Tymianek
Sól
Pieprz
Świeżo zmielone chilli
Oliwa z oliwek
Śmietana

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion warzywny.
Cebulę siekamy na małą kostkę. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na kostkę.
W małym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę. Szklimy ją na złoto. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. 
Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Cukinię z cebulą dodajemy do bulionu, dodajemy suszony tymianek i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Następnie chwytamy blender i miksujemy wszystko do konsystencji kremu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany i świeżo zmielonym chilli.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. przybyłam, zobaczyłam, przyrządziłam...i zrobię raz jeszcze;) tylko bez uroczego kleksu śmietany

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...