Zupa krem z cukinii
Nie przepadam za zupami kremami, ale ta jest w porządku.
Ponieważ cukinia, tak jak i dynia, mają bardzo delikatny smaku, podczas podania zupy doprawiamy ją delikatnie chilli. Dzięki temu zupa nabiera wyrazistości i ostrości.
Mój mąż stwierdził, że jest to bardzo dobry krem. A skoro on tak stwierdził, to tak musi być :)
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 większa cukinia (z tych małych sklepowych)
1 cebula
Tymianek
Sól
Pieprz
Świeżo zmielone chilli
Oliwa z oliwek
Śmietana
Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion warzywny.
Cebulę siekamy na małą kostkę. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na kostkę.
W małym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę. Szklimy ją na złoto. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie.
Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Cukinię z cebulą dodajemy do bulionu, dodajemy suszony tymianek i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Następnie chwytamy blender i miksujemy wszystko do konsystencji kremu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany i świeżo zmielonym chilli.
przybyłam, zobaczyłam, przyrządziłam...i zrobię raz jeszcze;) tylko bez uroczego kleksu śmietany
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowała :)
Usuń