Chrupiące paluszki z piersi z kurczaka z piekarnika
Tym razem przepis z www.meskiwypas.pl
Fajne jako przekąska, ale u nas sprawdziły się też jako obiad.
i np. z kapustą kiszoną :)
Jeśli chcielibyście je podać jako przekąska to koniecznie z sosem np. czosnkowym albo tzatziki (klik, klik)!
Paluszki wychodzą smaczne, tylko pamiętajcie, żeby nie wysuszyć ich na wiór w piekarniku :)
Myślę, że mogą konkurować z kurczakami z KFC :)
Myślę, że mogą konkurować z kurczakami z KFC :)
Składniki na 8 dużych porcji:
1,5 kg piersi z kurczaka
350 gram płatków Corn Flakes lub innych niesłodkich
3 jajka
Przyprawy do smaku:
Suszony tymianek,
Pieprz Cayenne,
Mielona papryka,
Mielony czosnek,
Sól,
Pieprz
Przygotowanie:
Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w paski grubości ok. 2 cm.
W misce kruszymy płatki kukurydziane - dosyć drobno, tak aby mogły dobrze oblepić mięcho. Do płatków dodajemy przyprawy.
W innej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Tak przygotowane kawałki umieszczamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
Pieczemy 7 minut z jednej strony, następnie odwracamy każdy kawałek i pieczemy kolejne 7 minut.
Jakaś temperatura?
OdpowiedzUsuń