Schab pieczony z jabłkami
Przepis na przepyszny schab pieczony z jabłkami.
Jabłka pod wpływem pieczenia robią się gęstym sosem, którym serwujemy razem z mięsem.
Na ten moment jest to chyba nasz ulubiony zapiekany schab, pachnący ziołami i jabłkami.
Polecam serdecznie, bo jest naprawdę dobry, a przy tym przygotowanie schabu jest "proste jak budowa cepa" ;)
Składniki:
1 kg schabu
4 jabłka
Trochę oliwy
Sól gruboziarnista
Tymianek suszony
Kminek
Rozmaryn
Oliwa z oliwek
1 goździk
Przygotowanie:
Schab myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Polewamy oliwą, oprószamy solą gruboziarnistą.
Przyprawiamy tymiankiem (całkiem sporo), dodajemy kminek (trochę mniej) oraz rozmaryn (najmniej).
Obieramy jabłka, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na plasterki - takie nie za grube i nie za chude :)
Schab możemy poprzecinać na górze, ale nie musimy.
Obkładamy mięso jabłkami - im więcej, tym więcej sosu :)
Dorzucamy 1 goździka i wkładamy mięso na godzinę do lodówki.
Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik.
Nasze mięso ma się piec około 1 godziny czasu.
Jest taka zasada, której się trzymam - tyle ile waży mięso, tyle je pieczemy :)
Czyli jeśli waży 1 kg to pieczemy 1 godzinę, jeśli 1,5 kg to 1,5 godziny, itd.
Podajemy z puree ziemniaczanym, polanym sosem jabłkowym.
Smacznego!
smacznie wygląda chętnie zrobię
OdpowiedzUsuńtrzeba koniecznie spróbować :)
Usuńnie wiecie czy to normalne ze w schabie dodają mięsa indyczego? widziałam na etykiecie schabu z majerankiem od kani, że 24% takiego mięsa
OdpowiedzUsuńA to ciekawe. Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Usuńhej a sos jabłkowy to tylko to co powstanie w czasie pieczenia czy robisz coś więcej?
OdpowiedzUsuń