Sos tzatziki
To jeden z moich ulubionych sosów do smażonych, grillowanych warzyw i mięs oraz do pieczywa.
Jeśli ktoś czytał pierwszy wpis wie, że nigdy, ale to przenigdy nie używam majonezu. Dlatego wszystkie moje sosy są albo na śmietanie, albo na jogurcie naturalnym lub greckim albo na bazie oliwy.
Składniki:
125 gram jogurtu greckiego
Pół ogórka zielonego
2 ząbki czosnku
Pół pęczka koperku
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórek trzemy na tarce na największych oczkach. Po starciu, nadmiar soku z ogórka odciskamy i odlewamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Zalewamy wszystko jogurtem greckim. Dodajemy posiekamy koperek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Robię podobny i to ostatnio najczęściej robiony sosik :)
OdpowiedzUsuńsos jest niesamowicie szybki i łatwy do wykonania, a przy tym pyszny, więc wcale się nie dziwie, że najczęściej robiony sos :)
UsuńPYSZNY SOSIK CHĘTNIE GO ZJEM
OdpowiedzUsuńto do dzieła ;)
UsuńMuszę go zrobić najwyższy czas sprawdzić czy jest taki dobry
OdpowiedzUsuń