Szaszłyki drobiowe z piekarnika z cukinią i papryką
Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne, aromatyczne szaszłyki.
Szaszłyki powstały z potrzeby chwili. Wyszły ekstra.
Bardzo aromatyczne za sprawą świeżej kolendry i intensywne w smaku dzięki marynowaniu w sosie sojowym i sezamie.
Danie jest lekkie, w sam raz na lato.
Składniki (14 sztuk):
600 gram piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 młoda cukinia
Do marynaty:
Sos sojowy (1/3 szklanki)
Garść świeżej kolendry
Sezam
1 rozgnieciony ząbek czosnku
Trochę miodu (3 łyżki)
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki. Wsadzamy do większej miski.
Sos sojowy mieszamy z miodem. Dodajemy sok z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy świeżą kolendrę i sezam. Kurczaka zalewamy miksturą i wsadzamy na minimum na 30 minut do lodówki.
W między czasie kroimy papryki i cukinię w dość grubą kostkę.
Gdy nasz kurczak jest już zamarynowany wyciągamy go z lodówki. Patyczki do szaszłyków możemy namoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia nie spaliły się.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń"Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. " szkoda, że brak informacji do jakiej temepratury rozgrzać piekarnik
OdpowiedzUsuńNo własnie . W jakiej temperaturze pieczemy ?
OdpowiedzUsuń