piątek, 20 czerwca 2014

Szaszłyki drobiowe z piekarnika

Szaszłyki drobiowe z piekarnika z cukinią i papryką


Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne, aromatyczne szaszłyki.
Szaszłyki powstały z potrzeby chwili. Wyszły ekstra.
Bardzo aromatyczne za sprawą świeżej kolendry i intensywne w smaku dzięki marynowaniu w sosie sojowym i sezamie.
Danie jest lekkie, w sam raz na lato.



Składniki (14 sztuk):

600 gram piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 młoda cukinia

Do marynaty:
Sos sojowy (1/3 szklanki)
Garść świeżej kolendry
Sezam 
1 rozgnieciony ząbek czosnku
Trochę miodu (3 łyżki)
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki. Wsadzamy do większej miski.
Sos sojowy mieszamy z miodem. Dodajemy sok z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy świeżą kolendrę i sezam. Kurczaka zalewamy miksturą i wsadzamy na minimum na 30 minut do lodówki.


W między czasie kroimy papryki i cukinię w dość grubą kostkę. 

Gdy nasz kurczak jest już zamarynowany wyciągamy go z lodówki. Patyczki do szaszłyków możemy namoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia nie spaliły się.
Kurczaka z warzywami nadziewamy na wykałaczki.



Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. 

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. " szkoda, że brak informacji do jakiej temepratury rozgrzać piekarnik

    OdpowiedzUsuń
  3. No własnie . W jakiej temperaturze pieczemy ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...