poniedziałek, 2 czerwca 2014

Twaróg ser biały z mleka od krowy

Twaróg, biały ser z mleka od krowy


Specjalnie dla córki postanowiłam zrobić prawdziwy wiejski ser.
Pojawił się tylko jeden mały problem - brak mleka od krowy.
Jednak teść, jak zwykle stanął na wysokości zadania, mleko od prawdziwej, szczęśliwej krówki przyjechało do Warszawy :)

Mleko od krowy jest gęste. Na wierzchu mleka bardzo szybko odkłada się śmietana. 
Ser jest zdecydowanie inny niż ten w sklepach. Jest pyszny, miękki, lekko kwaskowaty. I może stać nawet przez tydzień w lodówce. 
Jak tylko macie dostęp do mleka od krowy - zróbcie sobie twaróg, bo jest pyszny i łatwy w przygotowaniu!

Jak zrobić pyszny twaróg z mleka od krowy? A bardzo proszę - właśnie tak:



Składniki:

1,5 mleka od krowy


Przygotowanie:

Mleko od krowy przelewamy do garnka z grubszym dnem. Po kilku godzinach ściągamy śmietanę i wkładamy ją do lodówki. Garnek z mlekiem przykrywamy pokrywką i zostawiamy w cieple przez 2-3 dni (kompletnie nic z nim nie robimy!). Gdy widzimy, że mleko już jest kwaśne zaczynamy proces produkcji sera.

Garnek przestawiamy na palnik z gazem. Gaz musi być minimalny! 
Pod wpływem temperatury ser z mleka zacznie się warzyć - tzn. ser zacznie odchodzić od serwatki.
Ważne jest, aby nasze mleko nie zagotowało się. Przez cały proces warzenia temperatura w garnku powinna mieć około 40 stopni. 

Kolejną ważną kwestią jest, aby nie mieszać energicznie mleka. Weźmy sobie łyżkę cedzakową i lekko mieszajmy.


Durszlak/sitko kładziemy na miskę, do której serwatka z sera będzie odciekała. 
Ser jest gotowy, gdy skrzepy wyraźnie odchodzą od serwatki a serwatka jest koloru żółtego.
Bardzo delikatnie wyławiamy nasz ser łyżką cedzakową i przekładamy na durszlak.  

Ser odstawiamy na parę godzin do lodówki, gdzie będzie w spokoju odciekał z serwatki. Dzięki temu stanie się bardziej zwarty i gotowy do spożycia!

Tak wygląda ser przed wsadzeniem do lodówki:

A tak wygląda gotowy ser po wyciągnięciu z lodówki:






4 komentarze:

  1. Polecam serek zrobiony samodzielnie jest wyśmienity i jaki zdrowy, to nie podróbka sklepowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się,jest smaczny,robię go od dawna.czasami robię też ser żółty,jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzięki temu przepisowi pyszny serek! Serdecznie polecam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śmietanę też trzeba zostawić w cieple, aby skisła i zgęstniała. Jeżeli jest dobre mleko będzie gęsta niczym masełko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...