piątek, 4 kwietnia 2014

Drożdżówki orzechowe z automatu do chleba

Orzechowe drożdżówki z maszyny w kształcie serca


Przepis pochodzi z mojewypieki.com

Dostałam trochę zmielonych orzechów i coś musiałam z nimi zrobić. Padło na te drożdżówki.

Słodkie, orzechowe, z nutką rumu. Do tego mięciutkie i pachnące.
Ja oczywiście ciasto drożdżowe wyrabiam w automacie, ale jeśli ktoś ma chęć, może pokusić się o ręczne zrobienie ciasta. 
Naprawdę warto je zrobić. Są rewelacyjne!


Składniki:

160 ml mleka
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki soli
2 łyżki masła
7 gram drożdży suchych (całe opakowanie)
*jajko do posmarowania drożdżówek

Składniki na farsz:

200 gram zmielonych orzechów włoskich
100 gram cukru
Pół łyżeczki cynamonu
80 ml słodkiej śmietany 36%
40 gram rumu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w automacie do chleba, pamiętając o kolejności: płyny, sypkie, drożdże.
Jak zwykle, skorzystajcie z listy składników - jest umieszczona w kolejności, w jakiej trzeba wrzucać wszystko do maszyny :)
Nastawiamy program wyrabianie ciasta i czekamy :)

Przygotowanie ciasta dla niezautomatyzowanych (wg mojewypieki.com)

Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać kilka minut aż nie będzie kleiło się do rąk (nie dosypywać mąki). 

Dygresja: Nigdy nie wyrobię tak ciasta, jak automat. Dlatego ja wszystkie drożdżowe ciasta wyrabiam w automacie - jest pod tym względem niezastąpiony. 

Następnie ciast odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.

Przygotowanie farszu:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, lekko ucierając.


Robienie drożdżówek:

Ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich na 5 kulek.


Każdą kulkę rozwałkować. Smarować farszem (nie musi być grubo).




Posmarowane ciasto zawinąć w rulon, jak naleśnik.


Następnie złożyć na pół i przekroić ostrym nożem, zostawiając nieprzecięte 2 cm.



Po przecięciu wywijamy przecięte boki, otrzymując kształt serca.

 


Tak przygotowane drożdżówki, przełożyć na blachę, zostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Będziemy piec je w dwóch turach, ponieważ układamy je w dość sporych odstępach - rosną podczas pieczenia.
Najlepiej na 1 turę piec 5 drożdżówek.

Włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni. 
Wyrośnięte drożdżówki można posmarować jajkiem (ja tego nie zrobiłam). 
Piec przez 15-18 minut (u mnie 18).

Upieczone drożdżówki wcinać np. ze szklanką mleka :)
Smacznego!




3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, jednak wolę czekoladkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadzienie tych drożdżówek jest tak dobre, że spokojnie może być substytutem czekoladki :)

      Usuń
  2. baaaaardzo smakowicie wyglądają ^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...