niedziela, 30 marca 2014

Rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą różaną

Rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą różaną


Proszę Państwa! Oto przepis na najprostsze na świecie rogaliki z ciasta francuskiego.
Łatwiej się już nie da.
Przygotowanie to jakieś max 10 minut, pieczenie ok. 15 minut i w tedy sposób mamy w 25 minut super rogaliki.
Warunek jest jeden - wcześniej trzeba udać się do Biedronki po ciasto francuskie i mieć w domu/kupić marmoladę! :)


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
Trochę marmolady różanej
1 rozbełtane jajko

Przygotowanie:


Ciasto francuskie rozwijamy. Nie ściągamy go z papieru, na którym się znajduje.
Wycinamy trójkąty. Na środku każdego trójkąta kładziemy kleks marmolady. 


Zawijamy od spodu trójkąta ku górze. Tak przygotowane rogaliki przenosimy sprytnie na blachę do pieczenia.



Nastawiamy piekarnik.
W małej miseczce/szklance roztrzepujemy jajko. Do tej pory nie miałam pędzelka i smarowałam wszystko łyżeczką - jednak mam pędzelek i teraz życie jest piękniejsze ;) Także jeśli mamy pędzelek smarujemy wierzch każdego rogalika jajkiem. Ale jeśli nie mamy pędzelka to i tak smarujemy wierzch rogalików łyżeczką/widelcem czy co tam mamy pod ręką.


Pieczemy przez 12-15 minut lub na złoto.

Ta da!


1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Zapraszam do dodania go do akcji Marmolada: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/marmolada

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...