środa, 21 maja 2014

Palmiery cynamonowe z ciasta francuskiego

Palmiery cynamonowe z ciasta francuskiego


Przepis pochodzi z mojewypieki.com

Może wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam palmierów. Tak więc nastał ten moment - i oto są: cynamonowe palmiery. 
W smaku są bardzo smaczne i przede wszystkim bardzo słodkie :)
W oryginalnym przepisie należało użyć drobnego cukru do wypieku. Ale z racji, że ja takowego nie posiadam, użyłam zwykłego cukru. 
Dzięki temu palmiery oprócz tego, że są słodkie, to jeszcze chrupiące.
Przygotowanie jest dziecinne proste i zajmuje bardzo mało czasu.
Koniecznie wypróbujcie!



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ja używam z Biedronki)
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozkładamy.
W szklance mieszamy cukier z cynamonem.
Posypujemy mieszanką nasze ciasto (tak około połowy cukru zużyjmy).


Składamy ciasto z obu stron na pół.
Posypujemy wierzch ciasta cukrem.


I znowu składamy nasze połówki na pół.
Posypujemy cukrem i ostatni raz składamy - jeden bok kładziemy na drugim (patrz zdjęcie :)).


Ostatni raz posypujemy cukrem.

Ciasto kroimy nożem na mniejsze kawałki, układamy na blasze.



Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. I pieczemy przez 15-20 minut (aż ciasto francuskie odpowiednio się przyrumieni).

Studzimy na kratce, robimy kawkę i zjadamy ciasteczka :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...