Bułeczki drożdżowe ze słodkim serem z automatu do chleba
Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z aromatkuchni.blogspot.com
Kupiłam ser na sernik i leżał w lodówce, bo co rusz, ktoś przywoził nam sernik :)
Więc postanowiłam zrobić z tego nieszczęsnego sera coś innego.
Padło na domowe drożdżówki.
Jak wiecie, uwielbiam ciasto drożdżowe. Zawsze wyrabiam je w automacie, bo dzięki temu jestem pewna, że zawsze wyjdzie :)
Ser z kolei zrobiłam z przepisu babci na ser do naleśników.
Składniki (na 16 drożdżówek):
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
500 gram mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 i 1/4 opakowanie drożdży sypkich, lub 30 gram drożdży świeżych
1 roztrzepane białko
750 gram twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego
1 jajko
cukier do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie. Pamiętamy o kolejności - płyny, sypkie, drożdże (składniki w przepisie są odpowiednio ułożone). Ustawiamy program - wyrabianie ciasta i czekamy aż maszyna skończy działać.
Przed końcem pracy przygotowujemy nasz farsz.
Do sera dodajemy surowe jajko i dosypujemy cukier do smaku. Wszystko mieszamy razem.
Wyrobione ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placek, który rozwałkowujemy.
Przekrawamy w dwóch miejscach, tak jak na zdjęciu.
Następnie, na środku, kładziemy ser.
Z kolei prawy bok przekładamy na lewą stronę i również zawijamy rogi pod spód.
Na samym końcu smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem.
Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
Świetny kształt! Mniam :)
OdpowiedzUsuńOj mniam, mniam :) Żałuję, że już ich nie ma :)
UsuńBułeczki wyszły super - przepis do zapisania na stałe!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Także i z wersją z marmoladą. Dziś robię 3 raz.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają ;) robię bułeczki z kostką czekolady w środku.
OdpowiedzUsuń