wtorek, 1 października 2013

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła czekodżem - czekośliwka


Dzisiaj przepis na powidła śliwka z czekoladą. Mogłam zrobić normalne powidła śliwkowe, ale z racji posiadania tabliczek czekolady gorzkiej 50% postanowiłam zrobić powidła śliwkowe z czekoladą.
Przyznam nieskromnie, że wyszły rewelacyjne.

Zostawię jeden słoiczek na święta i wykorzystam je do piernika korzennego. Taki piernik z powidłami śliwkowymi z czekoladą .... mmmm! Aż się rozmarzyłam!


No, ale wracając do rzeczywistości - o to przepis:

Składniki (na 3 słoiczki):

2 kg śliwek węgierek
2 tabliczki czekolady gorzkiej 50% (w sumie 200 gram)
400 gram cukru

Przygotowanie:

Śliwki wymyć, przekroić na pół, powyciągać pestki. Przełożyć do garnka najlepiej z grubym dnem lub z powłoką nieprzywieralną.  
Śliwki smażyć do czasu, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. W połowie smażenia dodać cukier.


Pod sam koniec smażenia dodać posiekaną czekoladę.


Ja chciałam, aby powidła były bardzo gęste. Pierwszego dnia, wieczorem, smażyłam 3 godziny. Następnego dnia smażyłam 2 godziny - wówczas dodałam cukier i czekoladę. A później wieczorem podsmażyłam jeszcze 1 godzinę.


Gorące powidła przekładać do słoików i układać do góry dnem. Nie ruszać do całkowitego wystygnięcia słoików.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...