środa, 11 grudnia 2013

Bananowo-czekoladowe muffinki Nigelli Lawson

Bananowe muffinki z gorzką czekoladą


Przepis na bananowe muffinki wg Nigelli Lawson.
Jeśli macie w lodówce 3 bardzo dojrzałe, aż wręcz przejrzałe banany i nie chcecie ich wyrzucić - ten przepis jest właśnie dla Was! :)

Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.
Muffinki nie są bardzo słodkie - a wszystko to za sprawą gorzkiej czekolady, której smak wspaniale komponuje się z nutą bananową.


Składniki (na 12 muffinek): 

3 dojrzałe banany
125 ml oleju roślinnego
2 duże jajka
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 gram gorzkiej czekolady 70%

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy w miseczce. 
W oddzielnej misce ubijamy jajka z olejem roślinnym. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciągle mieszając dodajemy cukier.
Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę - mieszamy łyżką.


Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i wkładamy do pieca na 18 minut.
Pamiętajmy, że muffinki sporo rosną!


Stan upieczenia sprawdzamy wykałaczką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...