czwartek, 16 stycznia 2014

Kotlety mielone z cielęciny

Sznycle z cielęciny


Przepis na kotlety mielone. U mnie w domu zawsze mówiło się na nie sznycelki :) 
Niby nie ma w nich nic nadzwyczajnego ale zapewniam, że smakują wyśmienicie. 
Wszystko to za sprawą: 1. doboru mięsa do kotletów - cielęciny i uwaga...  2. ubitego białka na sztywno!
Dzięki tym dwóm składnikom kotlety smakują pysznie i delikatnie.
Polecam - naprawdę warto je spróbować!



Składniki:

500 gram cielęcego mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
Pół szklanki mleka
1 jajko
Trochę bułki tartej
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli mamy cielęcinę w kawałku - mielimy ją. Bułkę kajzerkę moczymy w mleku, następnie dodajemy odciśniętą do mięsa. Mięso dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dorzucamy żółtko jajka. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białko z odrobiną soli. Dodajemy do naszego mięsa.
Bardzo delikatnie mieszamy.



Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym wcześniej oleju. 
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
    Więcej informacji tutaj: http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/01/blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie! :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne mielone, takie mamine, za którymi tęsknię :)

    https://rozmarynowy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taki obiadek chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie domowe obiady :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...