czwartek, 9 stycznia 2014

Chrupiące paluszki z piersi z kurczaka z piekarnika

Chrupiące paluszki z piersi z kurczaka z piekarnika


Tym razem przepis z www.meskiwypas.pl

Fajne jako przekąska, ale u nas sprawdziły się też jako obiad.
i np. z kapustą kiszoną :)
Jeśli chcielibyście je podać jako przekąska to koniecznie z sosem np. czosnkowym albo tzatziki (klik, klik)!

Paluszki wychodzą smaczne, tylko pamiętajcie, żeby nie wysuszyć ich na wiór w piekarniku :)
Myślę, że mogą konkurować z kurczakami z KFC :)


Składniki na 8 dużych porcji:

1,5 kg piersi z kurczaka
350 gram płatków Corn Flakes lub innych niesłodkich
3 jajka
Przyprawy do smaku:
Suszony tymianek, 
Pieprz Cayenne, 
Mielona papryka, 
Mielony czosnek,
Sól,
Pieprz

Przygotowanie:

Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w paski grubości ok. 2 cm.
W misce kruszymy płatki kukurydziane - dosyć drobno, tak aby mogły dobrze oblepić mięcho. Do płatków dodajemy przyprawy.
W innej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Następnie każdy pasek kurczaka zanurzamy w jajku a później w płatkach.


Tak przygotowane kawałki umieszczamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. 
Pieczemy 7 minut z jednej strony, następnie odwracamy każdy kawałek i pieczemy kolejne 7 minut. 


Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...