sobota, 4 stycznia 2014

Pierś z kurczaka w sosie ze szpinaku, parmezanu i śmietany

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z dodatkiem parmezanu


Danie to powstało z braku innych składników w lodówce. Przyznam nieskromnie, że wyszło bajeczne :)
Jest niesamowicie szybkie i bardzo proste a przy tym całkiem eleganckie :)


Składniki (dla 1 osoby):

1 pierś z kurczaka
2/3 opakowania świeżego szpinaku Baby
Trochę startego parmezanu
2 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz
Ząbek czosnku 
2 łyżeczki masła
Woreczek do zapiekania/rękaw

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, odkrawamy tłuszczyki. Wsadzamy do woreczka do pieczenia.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i umyty wcześniej szpinak.
Mieszamy i czekamy do momentu aż szpinak zmieni swoją objętość.


Dodajemy starty parmezan, mieszamy.


Dodajemy 2 łyżki śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Tak przygotowany sos wlewamy do naszego kurczaka. 
Szczelnie zamykamy woreczek i wkładamy do pieca na 20 minut. 
Podajemy z makaronem albo kuskusem. 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...