niedziela, 16 lutego 2014

Muffinki Nigelli czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniami

Muffinki / babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniami z syropu


Muffinki według przepisu Nigelli Lawson.
Uwielbiam przepisy, które są banalnie proste i potrawa robi się wyjątkowo szybko.
A ten przepis właśnie taki jest!
Żeby było jeszcze lepiej dodam, że muffinki wychodzą bardzo smaczne :)

Ponieważ nie miałam wystarczającej ilości groszków czekoladowych dodałam posiekaną mleczną czekoladę. Dzięki temu muffinki są przyjemnie czekoladowe. Przez dodanie mlecznej czekolady są dużo bardziej słodkie niż muffinki podwójnie czekoladowe z wiśniami (przepis tutaj). W oryginale przepisu jest jeszcze 3/4 szklanki cukru pudru, ale ze względu na dodanie czekolady mlecznej - odpuściłam :)


Składniki (na 12 muffinek):

1 i 3/4 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki dobrego kakao
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 szklanka mleka
1/3 szklanka oleju
1 jajko
4 krople ekstraktu waniliowego
24 drylowane, kandyzowane wiśnie 

Przygotowanie:

Posiekać drobno czekoladę. 
W większej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i większość posiekanej drobno czekolady (część zostawić, aby posypać muffinki z wierzchu).


W drugiej mniejszej misce roztrzepać jajko, dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wlać zawartość do składników suchych.
Wymieszać szybko do połączenia obu części - im więcej grudek w cieście, tym lepiej :)


Następnie włączyć piekarnik, formę do muffinek wypełnić papilotkami.


Nałożyć większość ciasta do papilotek Do każdej muffinki włożyć po 2 wiśnie z niewielką ilością syropu.



Przykryć resztą ciasta. Posypać pozostałą czekoladą.
Piec 30 minut (do suchej wykałaczki).



Dajcie im tylko wystygnąć i wcinajcie ze smakiem! :)



Słodkie Walentynki 2014

8 komentarzy:

  1. Proste i smaczne? Idealne! Uwielbiam słodkie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności ale kto mi to zrobi,też bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka temperatura pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie ma termometru w piekarniku, ale myślę, że 180-190 będzie ok :)

      Usuń
    2. ok dzięki :)

      Usuń
  5. Do muffinek nie dodaje się w ogóle cukru?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...