sobota, 22 lutego 2014

Pieczony schab z pieczarkami

Pieczony schab z pieczarkami


Jeśli zastanawiacie się, co zrobić na obiad, polecam ten przepis.
Pieczony schab robi się miło, szybko i przyjemnie.
A w smaku jest bardzo dobry.

Możecie zrobić np. pieczony schab z jabłkami (klik, klik) czy pieczony schab z morelą i białym sosem (klik, klik), ale możecie też zrobić schab z dzisiejszego przepisu :)
Wszystko zależy od Was :)


Składniki:

1 kg schabu
1 mała cebula
250 gram pieczarek
Sól gruboziarnista
Tymianek
Kminek
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. 
Polewamy oliwą z oliwek. Solimy. Doprawiamy tymiankiem i kminkiem. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do schabu.
Pieczarki kroimy w grube plastry. I również wrzucamy do schabu.


Dodajemy trochę wody przegotowanej. Tak, aby pływała na dnie.
Zamykamy nasze naczynie i wkładamy schab do lodówki.
Najlepiej na minimum 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy, rozgrzewamy piekarnik i pieczemy przez 1 godzinę.

Podajemy z puree ziemniaczanym.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Podany czas jest zdecydowanie za krótki. Po godzinie mięso jest surowe.. Piekę dalej..��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...