środa, 14 maja 2014

Pieczony schab inaczej

Pieczony schab ze śliwką, morelą, miętą i chili


Czyli schab inaczej. 
Macie czasem taki dzień, że zjedlibyście coś innego a przy tym znanego i pysznego?
Ja tak czasem mam. I właśnie w takie dni powstają takie oto przepisy :)
Słodki za sprawą śliwki i moreli. Lekko pikantny za sprawą chili i orzeźwiająco-aromatyczny dzięki świeżej mięcie.
Spróbujcie bo to naprawdę fajna mieszanka smaków.



Składniki:

1 kg schabu bez kości
2 gałązki świeżej mięty
Świeżo zmielone chili
Sól gruboziarnista
Tymianek suszony
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
Oliwa
1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wsadzamy do naczynia żaroodpornego. Dość obficie polewamy oliwą. Posypujemy solą gruboziarnistą i świeżo zmielonym chili.
Na około obkładamy morelami i śliwkami. 
Posypujemy delikatnie tymiankiem.


Na wierzch schabu kładziemy dwie gałązki mięty. 
Zamykamy naczynie i wsadzamy na minimum godzinę do lodówki.
Po marynowaniu w lodówce dolewamy do schabu 1/3 szklanki wody.
Włączamy piekarnik i pieczemy schab przez godzinę.

Po upieczeniu kroimy schab w plastry.


Do niewielkiego garnka przelewamy powstały sos z morelami, śliwkami i miętą.
Blendujemy wszystko. Ewentualnie dolewamy wody i doprawiamy solą do smaku.

Podajemy schab polewając powstałym sosem.

Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...