czwartek, 14 lipca 2016

Leczo bez mięsa, czyli leczo wegetariańskie

Leczo bez mięsa, czyli leczo wegetariańskie

Dzisiaj przepis na przepyszne leczo bez mięsa. Standardowo leczo, które się przyrządza, w składzie ma porządny kawałek kiełbasy. Moje leczo jest bardziej lekkie. Składa się z samych warzyw.
Jak dla mnie jest naprawdę pyszne. Spróbujcie, ponieważ robi się je szybko, miło i przyjemnie.
Dobra rada: przed smażeniem pokrójcie sobie wszystkie warzywa. Będzie sprawniej :)

Porcja, którą przygotowałam jest naprawdę spora. Wyszedł cały duży garnek na zupę. A jego koszt jest stosunkowo niski - za cały garnek zapłacie niecałe 15 zł.




Składniki:

4 ząbki czosnku
1 duża biała cebula
3 papryczki pepperoni
4 papryki białe - możecie użyć też czerwonych
300 gram pieczarek
2 średnie cukinie
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
sól
pieprz
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka oleju rzepakowego



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno.
W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Czosnek i cebulę szklimy. Dodajemy 2 łyżeczki papryki ostrej. Dobrze mieszamy. Smażymy jeszcze 1 minutkę.


Dodajemy 1 paprykę pepperoni z pestkami pokrojoną w krążki. Smażymy kolejną minutę.
Następnie dodajemy 2 papryki pepperoni tym razem już bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki.
Po kolejnej minucie dodajemy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę białą. Pozwalamy jej się podsmażyć z 5 minut.
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię. Ja lubię jak składniki w takich daniach są wyczuwalne, więc kroję je w dużą kostkę.

Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy.
Ważne, aby przed dodaniem kolejnego składnika, czyli pomidorów pozwolić dotychczasowym warzywom zmięknąć i dobrze dojść.

Gdy już nasze leczo nabierze rumieńców, tzn. warzywa będą miękkie a zarazem lekko chrupiące, dodajemy pomidory z 2 puszek.
Smażymy wszystko razem jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielony pieprzem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...