Leczo bez mięsa, czyli leczo wegetariańskie
Dzisiaj przepis na przepyszne leczo bez mięsa. Standardowo leczo, które się przyrządza, w składzie ma porządny kawałek kiełbasy. Moje leczo jest bardziej lekkie. Składa się z samych warzyw.
Jak dla mnie jest naprawdę pyszne. Spróbujcie, ponieważ robi się je szybko, miło i przyjemnie.
Dobra rada: przed smażeniem pokrójcie sobie wszystkie warzywa. Będzie sprawniej :)
Porcja, którą przygotowałam jest naprawdę spora. Wyszedł cały duży garnek na zupę. A jego koszt jest stosunkowo niski - za cały garnek zapłacie niecałe 15 zł.
4 ząbki czosnku
1 duża biała cebula
3 papryczki pepperoni
2 średnie cukinie
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
sól
pieprz
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka oleju rzepakowego
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno.
W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Czosnek i cebulę szklimy. Dodajemy 2 łyżeczki papryki ostrej. Dobrze mieszamy. Smażymy jeszcze 1 minutkę.
Dodajemy 1 paprykę pepperoni z pestkami pokrojoną w krążki. Smażymy kolejną minutę.
Następnie dodajemy 2 papryki pepperoni tym razem już bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki.
Po kolejnej minucie dodajemy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę białą. Pozwalamy jej się podsmażyć z 5 minut.
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię. Ja lubię jak składniki w takich daniach są wyczuwalne, więc kroję je w dużą kostkę.
Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy.
Ważne, aby przed dodaniem kolejnego składnika, czyli pomidorów pozwolić dotychczasowym warzywom zmięknąć i dobrze dojść.
Gdy już nasze leczo nabierze rumieńców, tzn. warzywa będą miękkie a zarazem lekko chrupiące, dodajemy pomidory z 2 puszek.
Smażymy wszystko razem jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielony pieprzem.
Smacznego!
Jak dla mnie jest naprawdę pyszne. Spróbujcie, ponieważ robi się je szybko, miło i przyjemnie.
Dobra rada: przed smażeniem pokrójcie sobie wszystkie warzywa. Będzie sprawniej :)
Porcja, którą przygotowałam jest naprawdę spora. Wyszedł cały duży garnek na zupę. A jego koszt jest stosunkowo niski - za cały garnek zapłacie niecałe 15 zł.
Składniki:
4 ząbki czosnku
1 duża biała cebula
3 papryczki pepperoni
4 papryki białe - możecie użyć też czerwonych
300 gram pieczarek2 średnie cukinie
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
sól
pieprz
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno.
W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Czosnek i cebulę szklimy. Dodajemy 2 łyżeczki papryki ostrej. Dobrze mieszamy. Smażymy jeszcze 1 minutkę.
Dodajemy 1 paprykę pepperoni z pestkami pokrojoną w krążki. Smażymy kolejną minutę.
Następnie dodajemy 2 papryki pepperoni tym razem już bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki.
Po kolejnej minucie dodajemy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę białą. Pozwalamy jej się podsmażyć z 5 minut.
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię. Ja lubię jak składniki w takich daniach są wyczuwalne, więc kroję je w dużą kostkę.
Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy.
Ważne, aby przed dodaniem kolejnego składnika, czyli pomidorów pozwolić dotychczasowym warzywom zmięknąć i dobrze dojść.
Gdy już nasze leczo nabierze rumieńców, tzn. warzywa będą miękkie a zarazem lekko chrupiące, dodajemy pomidory z 2 puszek.
Smażymy wszystko razem jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielony pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz