Szparagi w cieście francuskim z szynką prosciutto i żółtym serem
(przepis zaczerpnięty z kwestii smaku)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(ja kupuję w biedronce)
12 zielonych szparagów
6 plasterków szynki prosciutto
6 plasterków żółtego sera
żółtko jaja do posmarowania ciasta francuskiego
trochę soli i pieprzu
Do gotowania szparagów:
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Zacznijmy od oporządzenia szparagów.
Odcinamy dolne, zdrewniałe części. Nie będą nam do niczego potrzebne, więc wyrzucamy je. Myjemy szparagi a następnie gotujemy przez 10 min w wodzie z łyżką soli i łyżką cukru.
Jeśli ktoś nie posiada tak dużego garnka, aby szparagi zmieściły się w całości, najpierw gotujemy 10 min z jednej strony, a później 10 min z drugiej. Kreatywność w kuchni nie zna granic :)
Gdy nasze szparagi są już miękkie, odcedzamy je i odstawiamy. Przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, nie ściągając go z papieru do pieczenia.
Bierzemy 2 szparagi, zawijamy je dookoła plasterkiem szynki a następnie plasterkiem żółtego sera.
Tak przygotowane szparagi kładziemy na pierwszy kwadrat z naszego ciasta francuskiego, po ukosie (patrz na zdjęcie). Zlepiamy po środku.
Aby ciasto francuskie było rumiane możemy je posmarować rozbełtanym żółtkiem.
Postępujemy identycznie z pozostałym pięcioma kwadratami.
Następnie wszystko układamy na blaszce do pieczenia.
Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min, aż ciasto francuskie będzie upieczone, napęczniałe i gotowe do zjedzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz