piątek, 31 maja 2013

Zielone szparagi w cieście francuskim z szynką prosciutto i żółtym serem

Szparagi w cieście francuskim z szynką prosciutto i żółtym serem

(przepis zaczerpnięty z kwestii smaku)



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
(ja kupuję w biedronce)
12 zielonych szparagów
6 plasterków szynki prosciutto
6 plasterków żółtego sera
żółtko jaja do posmarowania ciasta francuskiego
trochę soli i pieprzu

Do gotowania szparagów:
1 łyżka soli
1 łyżka cukru


Przygotowanie:

Zacznijmy od oporządzenia szparagów.
Odcinamy dolne, zdrewniałe części. Nie będą nam do niczego potrzebne, więc wyrzucamy je. Myjemy szparagi a następnie gotujemy przez 10 min w wodzie z łyżką soli i łyżką cukru. 
Jeśli ktoś nie posiada tak dużego garnka, aby szparagi zmieściły się w całości, najpierw gotujemy 10 min z jednej strony, a później 10 min z drugiej. Kreatywność w kuchni nie zna granic :)
Gdy nasze szparagi są już miękkie, odcedzamy je i odstawiamy. Przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku.

Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, nie ściągając go z papieru do pieczenia.
Bierzemy 2 szparagi, zawijamy je dookoła plasterkiem szynki a następnie plasterkiem żółtego sera. 
Tak przygotowane szparagi kładziemy na pierwszy kwadrat z naszego ciasta francuskiego, po ukosie (patrz na zdjęcie). Zlepiamy po środku.

Aby ciasto francuskie było rumiane możemy je posmarować rozbełtanym żółtkiem.

Postępujemy identycznie z pozostałym pięcioma kwadratami.

Następnie wszystko układamy na blaszce do pieczenia. 

Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min, aż ciasto francuskie będzie upieczone, napęczniałe i gotowe do zjedzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...