niedziela, 2 czerwca 2013

Tuńczyk z ryżem, zieloną fasolką szparagową i czarnymi oliwkami

Tuńczyk z ryżem, zieloną fasolką szparagową i czarnymi oliwkami



Jest to danie bardzo szybkie, syte i szalenie zdrowe.
Szczególnie, jeśli użyjemy brązowego ryżu.
Do tego banalnie proste :)

Składniki:

450/500 gram mrożonej fasolki szparagowej
1 torebka ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka sztuk czarnych oliwek
Sól
Zioła prowansalskie
Sok z cytryny

Przygotowanie:

Bierzemy 2 garnki. 
W jednym gotujemy ryż wg przepisu podanego na opakowaniu.
W drugim gotujemy fasolkę szparagową. 
Po ugotowaniu dwóch głównych składników, czekamy aż ryż lekko przestygnie.
Tuńczyka odcedzamy z sosu własnego.
Łączymy ze sobą składniki czyli ryż, fasolkę, tuńczyka, oliwki.
Doprawiamy do smaku solą, ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny. 
Można dodać kroplę oliwy z oliwek.

Od nas zależy czy chcemy go zjeść na ciepło czy na zimno. W obu wariantach smakuje dobrze.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...