Tuńczyk z ryżem, zieloną fasolką szparagową i czarnymi oliwkami
Jest to danie bardzo szybkie, syte i szalenie zdrowe.
Szczególnie, jeśli użyjemy brązowego ryżu.
Do tego banalnie proste :)
Składniki:
450/500 gram mrożonej fasolki szparagowej
1 torebka ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka sztuk czarnych oliwek
Sól
Zioła prowansalskie
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Bierzemy 2 garnki.
W jednym gotujemy ryż wg przepisu podanego na opakowaniu.
W drugim gotujemy fasolkę szparagową.
Po ugotowaniu dwóch głównych składników, czekamy aż ryż lekko przestygnie.
Tuńczyka odcedzamy z sosu własnego.
Łączymy ze sobą składniki czyli ryż, fasolkę, tuńczyka, oliwki.
Doprawiamy do smaku solą, ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.
Można dodać kroplę oliwy z oliwek.
Od nas zależy czy chcemy go zjeść na ciepło czy na zimno. W obu wariantach smakuje dobrze.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz