Pieczony łosoś podawany ze smażonymi pędami bambusa i pieczarkami oraz żółtym ryżem
Mój mąż znowu zachwycił mnie swoim kucharzeniem.
Bardzo lubię, jak zabiera się za przygotowanie posiłku bo:
a) gotuje naprawdę dobrze,
b) ja nie muszę nic robić,
c) zawsze wymyśla coś nowego, coś pysznego :)
Niby zwykły łosoś a tak smaczny, że hohoho. Do tego dodatek kuchni azjatyckiej - pędy bambusa smażone z pieczarkami. No niebo w gębie. Polecam każdemu!!!
Składniki:
400 gram łososia
2 plasterki cytryny
Trochę oliwy
Szczypta soli morskiej gruboziarnistej
Koperek
Folia aluminiowa
100 gram pędów bambusa
250 gram pieczarek
Olej sezamowy
Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, czosnek w proszku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
Odrobina soli
2 torebki ryżu
Odrobina kurkumy
Przygotowanie:
Łosoś
Łososia układamy na folii aluminiowej. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Na każdy kawałek łososia kładziemy plasterek cytryny oraz trochę koperku. Zawijamy szczelnie folią. Wkładamy do lodówki najlepiej na 1 godzinę (u nas marynował się 30 minut i też był dobry).
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy łososia przez 20 minut.
Smażone pędy bambusa z pieczarkami
Pieczarki kroimy na grube plastry, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na oleju sezamowym. Dodajemy rozgniecione ręką 3 ząbki czosnku. Podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy pędy bambusa. (Nasz bambus był w zalewie, także jeśli będziecie mieli bambusa w takiej formie, pamiętajcie, aby najpierw odcedzić go z zalewy).
Pieczarki z czosnkiem i bambusem podsmażamy razem przez ok. 20 minut do czasu, aż odparuje cała woda z pieczarek. Doprawiamy papryką ostrą, słodką, czosnkiem w proszku, solą i łyżeczką cukru. Podsmażamy jeszcze chwilę wszystko razem.
Żółty ryż
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy kurkumę. Odcedzamy.
Smacznego!
Wspaniałe danie obiadowe ;) Uwielbiam łososia.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam łososia i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko go jemy, a jest przecież tak łatwy w przygotowaniu!
Usuń