wtorek, 13 sierpnia 2013

Zapiekany łosoś podawany z pędami bambusa i pieczarkami

Pieczony łosoś podawany ze smażonymi pędami bambusa i pieczarkami oraz żółtym ryżem


Mój mąż znowu zachwycił mnie swoim kucharzeniem. 
Bardzo lubię, jak zabiera się za przygotowanie posiłku bo: 
a) gotuje naprawdę dobrze, 
b) ja nie muszę nic robić, 
c) zawsze wymyśla coś nowego, coś pysznego :)

Niby zwykły łosoś a tak smaczny, że hohoho. Do tego dodatek kuchni azjatyckiej - pędy bambusa smażone z pieczarkami. No niebo w gębie. Polecam każdemu!!!


Składniki:

400 gram łososia
2 plasterki cytryny
Trochę oliwy
Szczypta soli morskiej gruboziarnistej
Koperek

Folia aluminiowa

100 gram pędów bambusa
250 gram pieczarek
Olej sezamowy
Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, czosnek w proszku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
Odrobina soli

2 torebki ryżu
Odrobina kurkumy

Przygotowanie:

Łosoś
Łososia układamy na folii aluminiowej. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Na każdy kawałek łososia kładziemy plasterek cytryny oraz trochę koperku. Zawijamy szczelnie folią. Wkładamy do lodówki najlepiej na 1 godzinę (u nas marynował się 30 minut i też był dobry).
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy łososia przez 20 minut.




Smażone pędy bambusa z pieczarkami
Pieczarki kroimy na grube plastry, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na oleju sezamowym. Dodajemy rozgniecione ręką 3 ząbki czosnku. Podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy pędy bambusa. (Nasz bambus był w zalewie, także jeśli będziecie mieli bambusa w takiej formie, pamiętajcie, aby najpierw odcedzić go z zalewy). 
Pieczarki z czosnkiem i bambusem podsmażamy razem przez ok. 20 minut do czasu, aż odparuje cała woda z pieczarek. Doprawiamy papryką ostrą, słodką, czosnkiem w proszku, solą i łyżeczką cukru. Podsmażamy jeszcze chwilę wszystko razem.

Żółty ryż
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy kurkumę. Odcedzamy.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wspaniałe danie obiadowe ;) Uwielbiam łososia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam łososia i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko go jemy, a jest przecież tak łatwy w przygotowaniu!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...