Indyk w sosie pieczarkowym podawany z makaronem penne
Dzisiaj przepis na moje ulubione danie serwowane przez mojego męża. Pierwszy raz zrobił mi je w 2008 roku. Od tego momentu jadamy takiego indyka w miarę często :)
Przepis jest lekko pracochłonny, ale wart swojej pracy. Danie jest na prawdę pyszne!
Pierś z indyka można ewentualnie zastąpić piersią z kurczaka.
Składniki (na 4 duże porcje):
700 gram piersi z indyka
500 gram pieczarek
2 średnie cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
pęczek koperku
5 łyżek śmietany 18%
1/4 kostki masła
Sól
Pieprz
1 opakowanie 500 gram makaronu penne
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło (pół przygotowanej porcji), wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy.
Pierś z indyka dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do cebuli. Dorzucamy również ziele angielskie i liście laurowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż nasz indyk będzie zarumieniony.
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plastry.
Pieczarki z pozostałą częścią masła dodajemy do indyka. Po 5 minutach dolewamy pół szklanki wody. Dusimy całość co najmniej 20 minut.
Po tym czasie dolewamy śmietanę, mieszamy całość. Dodajemy posiekany koperek.
Makaron przygotowujemy wg instrukcji w oddzielnym garnku. Podajemy naszego indyka z makaronem ugotowanym al dente.
kolega Wojtek robił, mistrz kuchni, pyszne :) niedługo sama robię, polecam !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało!
UsuńTo wciąż moje jedno z ulubionych dań :)