Pierogi z borówkami / jagodami
U mnie w rodzinnej miejscowości - Krośnie - na te owoce mówi się borówki. Jednak w Warszawie zawsze kupuję jagody :)
Z ciekawości wyszukałam w google, która forma jest poprawna. Borówka czy jagoda? I otóż zdaniem PWN właściwa nazwa rośliny to: "borówka czarna, borówka czernica, jagodzina, potocznie czarna jagoda (...). Owoce i krzaczki borówki czarnej nazywane są ponadto jasnymi (modrymi, sinymi, ciemnymi, leśnymi) jagodami. Borówka jest klasycznym, pełnoprawnym, uznanym i udokumentowanym regionalizmem, którego użycie może prowadzić do chwilowego niepozrozumienia. Nie jest to jednak słowo niepoprawne." Tutaj link do całego artykułu
A teraz przepis na przepyszne pierogi właściwie z jagodami :)
Składniki (na 56 pierogów):
3 szklanki mąki + trochę do posypywania ciasta
1 szklanka wody
1 jajko
400 gram warszawskich jagód :)
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki bułki tartej
Przygotowanie:
Przepis na ciasto do pierogów tutaj.
Pamiętajmy tylko o proporcjach. Z przepisu podanego w linku wyszło mi 46 pierogów. Z tej proporcji wyszło 10 więcej :)
Jagody zasypujemy cukrem i bułką tartą.
Gdy mamy już gotowe ciasto pierogowe, rozwałkowujemy je, a następnie wycinamy z niego szklanką koła.
Do każdego pierożka nakładamy łyżeczkę farszu jagodowego. Zalepiamy brzegi.
Odkładamy na drewnianą deskę.
`
W międzyczasie, w dużym garnku, nastawiamy wodę. Lekko solimy. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy do niej pierogi.
Gotujemy do wypłynięcia.
Ja podaję pierogi z masłem i cukrem pudrem. Mój mąż dodaje do tego zestawu jeszcze śmietanę :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz