Ciasto na bazie kefiru z musem rabarbarowym i pianą bezową
Kupiłam rabarbar. I leżał w kuchni. I tak leżał i z dnia na dzień coraz wymowniej na mnie patrzył. Więc zlitowałam się nad nim. I tak powstało pyszne ciasto.
Ciasto samo w sobie jest banalne do zrobienia. Nie potrzebujemy nawet miksera. Robi się go błyskawicznie.
Przygotowanie rabarbaru to też parę krótkich chwil. Najwięcej zajmuje chyba ubicie białek z cukrem no i rzecz jasna - pieczenie :)
Składniki:
1 szklanka kefiru
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki
3 jajka
Pół szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Na mus rabarbarowy:
500 gram rabarbaru
Pół szklanki cukru
Przepis na bezę tutaj
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Zasypujemy połową szklanki cukru. Gotujemy do momentu, aż rabarbar rozmięknie. Odstawiamy z ognia.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą łyżką, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Tak gotowe ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak gotowe ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na wylane w formie ciasto nakładamy rabarbar a następnie wylewamy pianę z białek.
pysznie wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJest niesamowicie podobne do drożdżowego i przyznam, że dość podobnie smakuje. Jeśli nie próbowałaś jeszcze, to polecam!
UsuńWygląda smakowicie, myślę że z innymi owocami jest równie dobre.
OdpowiedzUsuńSpokojnie można robić to ciasto ze wszystkimi owocami sezonowymi.
UsuńSzkoda, że dopiero styczeń, ale do sezonu na truskawki już bliżej niż dalej :)
Jadłam! Znakomite!!!
OdpowiedzUsuń