czwartek, 8 sierpnia 2013

Ciasto kefirowe z rabarbarem i bezą

Ciasto na bazie kefiru z musem rabarbarowym i pianą bezową


Kupiłam rabarbar. I leżał w kuchni. I tak leżał i z dnia na dzień coraz wymowniej na mnie patrzył. Więc zlitowałam się nad nim. I tak powstało pyszne ciasto.
Ciasto samo w sobie jest banalne do zrobienia. Nie potrzebujemy nawet miksera. Robi się go błyskawicznie.
Przygotowanie rabarbaru to też parę krótkich chwil. Najwięcej zajmuje chyba ubicie białek z cukrem no i rzecz jasna - pieczenie :)



Składniki:

1 szklanka kefiru
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki
3 jajka
Pół szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Na mus rabarbarowy:
500 gram rabarbaru
Pół szklanki cukru

Przepis na bezę tutaj

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Zasypujemy połową szklanki cukru. Gotujemy do momentu, aż rabarbar rozmięknie. Odstawiamy z ognia.



Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą łyżką, do uzyskania w miarę jednolitej masy.


Tak gotowe ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przygotowujemy bezę. Czyli 2 białka miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy co jakiś czas cukier. 

Na wylane w formie ciasto nakładamy rabarbar a następnie wylewamy pianę z białek. 




Wkładamy do pieca na ok. 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką, zapałką, czy co tam drewnianego macie pod ręką, czy ciasto jest już upieczone.


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest niesamowicie podobne do drożdżowego i przyznam, że dość podobnie smakuje. Jeśli nie próbowałaś jeszcze, to polecam!

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, myślę że z innymi owocami jest równie dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można robić to ciasto ze wszystkimi owocami sezonowymi.
      Szkoda, że dopiero styczeń, ale do sezonu na truskawki już bliżej niż dalej :)

      Usuń
  3. Jadłam! Znakomite!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...