wtorek, 6 sierpnia 2013

Knedle bez ziemniaków ze śliwkami

Ekspresowe knedle bez ziemniaków (na bułce kajzerce) ze śliwkami


Gdy jest tak gorąco, nie chce się stać w kuchni nie wiadomo ile, żeby przygotować coś do jedzenia.
Dzisiaj proponuję Wam knedle wg przepisu mojej MAMY :)

Robi się je bardzo szybko. Nie potrzebne są do nich ziemniaki, tylko namoczona bułka kajzerka. 
Właściwie to nie potrafię porównać smaku tych knedli do knedli ziemniaczanych, gdyż przyznam szczerze z ziemniaków nigdy nie jadłam :)

  


Składniki (na 10-12 małych knedli):

1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mąki + trochę do podsypywania
1 jajko
6 śliwek

Przygotowanie:

Drylujemy śliwki i przecinamy na połówki. 
Zróbmy to na samym początku, aby śliwki zdążyły nam wyschnąć :) Ale jeśli zapomnimy, zawsze możemy je później wytrzeć ręcznikiem papierowym.


Bułkę kajzerkę namaczamy w wodzie. Po ok. 15 minutach odsączamy, dokładnie wyciskamy z wody i wkładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i stopniowo mąkę. Mąki dodajemy tyle, ile ciasto przyjmie - ok. 1,5 szklanki. 


Gdy nasze ciasto nie lepi się już do rąk, przekładamy go na stolnicę i formujemy z niego wałek. o grubości ok. 5 cm. Z wałka wycinamy paski o grubości ok. 3 cm. Z każdego paska robimy kulkę i rozpłaszczamy. 



Nakładamy po 1 połówce wydrylowanej śliwki, zalepiamy dokładnie.
Gdy ciasto zaczyna nam się kleić (co przy takich upałach zdarza się dosyć często), posypujemy lekko mąką. 


Tak uformowane knedle wrzucamy do osolonej, gotującej się wody.
Wyciągamy łyżką cedzakową, kiedy wypłyną na wierzch. 

Ja podaję posmarowane masłem i posypane w dużej ilości cukrem pudrem :)
Smacznego! 





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...