sobota, 23 listopada 2013

Drobiowy bulion mięsno-warzywny

Drobiowy bulion mięsno-warzywny


Podaję przepis na bulion mięsno-warzywny, gdyż bardzo często jest on przydatny do różnych potraw. 
Czym się różni bulion od rosołu?
Otóż bulion jest takim rosołem w pigułce. Jest on zdecydowanie bardziej skondensowany i przyrządza się go w mniejszej ilości wody. 



Składniki:

1,5 litra wody
1 ćwiartka z kurczaka lub 2 skrzydełka (grunt, aby mięso miało kostkę)
2 średnie marchewki
1 mniejsza pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
Opalona na palniku cebula
Sól
Pieprz
Lubczyk
Natka pietruszki

Przygotowanie:

W zależności od tego czy chcemy, aby bulion był bardziej tłusty lub bardziej chudy przygotowujemy w odpowiedni sposób ćwiartkę z kurczaka. Jeśli chcemy, aby był chudy - obieramy ćwiartkę ze skóry i tłuszczyków. Jeśli nam na tym nie zależy wrzucamy ćwiartkę ze skórą do wody.

Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy ćwiartkę z kurczaka. 
Marchewki i pietruszkę obieramy, dodajemy do wody, uprzednio przekrawając warzywa na pół. 
Obranego selera i kawałek pora wrzucamy w całości do wody. Dodajemy opaloną na palniku cebulę lub tzw. prażoną cebulkę do hot dogów :)
Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Gotujemy min. 1 godzinę. A najlepiej zbliżyć się do 1,5 h lub 2. Zasada jest prosta - im dłużej będzie się gotować bulion, tym będzie smaczniejszy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...