Drobiowy bulion mięsno-warzywny
Podaję przepis na bulion mięsno-warzywny, gdyż bardzo często jest on przydatny do różnych potraw.
Czym się różni bulion od rosołu?
Otóż bulion jest takim rosołem w pigułce. Jest on zdecydowanie bardziej skondensowany i przyrządza się go w mniejszej ilości wody.
Składniki:
1,5 litra wody
1 ćwiartka z kurczaka lub 2 skrzydełka (grunt, aby mięso miało kostkę)
2 średnie marchewki
1 mniejsza pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
Opalona na palniku cebula
Sól
Pieprz
Lubczyk
Natka pietruszki
Przygotowanie:
W zależności od tego czy chcemy, aby bulion był bardziej tłusty lub bardziej chudy przygotowujemy w odpowiedni sposób ćwiartkę z kurczaka. Jeśli chcemy, aby był chudy - obieramy ćwiartkę ze skóry i tłuszczyków. Jeśli nam na tym nie zależy wrzucamy ćwiartkę ze skórą do wody.
Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy ćwiartkę z kurczaka.
Marchewki i pietruszkę obieramy, dodajemy do wody, uprzednio przekrawając warzywa na pół.
Obranego selera i kawałek pora wrzucamy w całości do wody. Dodajemy opaloną na palniku cebulę lub tzw. prażoną cebulkę do hot dogów :)
Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Gotujemy min. 1 godzinę. A najlepiej zbliżyć się do 1,5 h lub 2. Zasada jest prosta - im dłużej będzie się gotować bulion, tym będzie smaczniejszy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz