piątek, 29 listopada 2013

Sznycle jajeczne

Smażone kotlety jajeczne


Inaczej nazywane też sznyclami z jajka.
Przepis bardzo prosty i tani. Kotlety wychodzą pyszne. 
Jest to fantastyczny pomysł na wegetariański obiad.
Pamiętajcie tylko, żeby kotlety dobrze przyprawić, bo inaczej wyjdą mdłe.


Składniki:

7 jajek na twardo
1 jajko surowe
1 bułka kajzerka
Pół szklanki mleka/wody
Trochę bułki tartej
Pół pęczka szczypiorku
Sól
Pieprz
Czosnek w proszku
Olej do smażenia

Przygotowanie:

7 jajek gotujemy na twardo. Bułkę kajzerkę należy namoczyć w połowie szklanki mleka - ewentualnie w wodzie. 
Jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startych jajek dodajemy pokrojony w kostkę szczypiorek, 1 surowe jajko, rozmoczoną, odciśniętą wcześniej bułkę kajzerkę.
Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. 



Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.



2 komentarze:

  1. nie przepadam za jajkami a one za mną, ale to może być dobre i warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety smakują podobnie do kotletów mięsnych także na pewno warto spróbować

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...