poniedziałek, 25 listopada 2013

Konfitura czereśniowa z automatu

Konfitura z białych czereśni z automatu



Lubię sobie ułatwiać życie, toteż do robienia konfitur często używam maszyny do pieczenia chleba. Jedna ważna zasada - do konfitur z automatu należy używać cukru żelującego 1:1!



Składniki:

1 kg czereśni
1 kg cukru żelującego 1:1

Przygotowanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy. W moim przypadku wyciąganie pestek jest dosyć długie, gdyż każdą czereśnię muszę dokładnie obejrzeć pod kątem ewentualnego robaka ;)


Gdy już mamy wydrylowane czereśnie, wsadzamy je do formy a następnie zasypujemy cukrem. 


Włączamy program konfitura i czekamy, aż maszyna wykona za nas całą robotę :)
Po zakończeniu programu przelewamy konfiturę do słoiczków i zakręcamy mocno, jak konfitura jest jeszcze gorąca (jak mamy pod ręką mężczyznę to korzystamy z jego siły :)). Stawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż do całkowitego ostygnięcia. 

3 komentarze:

  1. konfitura jest absolutnie rewelacyjna, coś dla lubiących czereśniowe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowała :)
      w tym roku zrobię nowe słoiczki i chętnie się podzielę :)

      Usuń
    2. A jakieś doświadczenie na dżem z bananów?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...