Konfitura z białych czereśni z automatu
Lubię sobie ułatwiać życie, toteż do robienia konfitur często używam maszyny do pieczenia chleba. Jedna ważna zasada - do konfitur z automatu należy używać cukru żelującego 1:1!
Składniki:
1 kg czereśni
1 kg cukru żelującego 1:1
Przygotowanie:
Czereśnie myjemy i drylujemy. W moim przypadku wyciąganie pestek jest dosyć długie, gdyż każdą czereśnię muszę dokładnie obejrzeć pod kątem ewentualnego robaka ;)
Gdy już mamy wydrylowane czereśnie, wsadzamy je do formy a następnie zasypujemy cukrem.
Włączamy program konfitura i czekamy, aż maszyna wykona za nas całą robotę :)
Po zakończeniu programu przelewamy konfiturę do słoiczków i zakręcamy mocno, jak konfitura jest jeszcze gorąca (jak mamy pod ręką mężczyznę to korzystamy z jego siły :)). Stawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż do całkowitego ostygnięcia.
konfitura jest absolutnie rewelacyjna, coś dla lubiących czereśniowe słodkości.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowała :)
Usuńw tym roku zrobię nowe słoiczki i chętnie się podzielę :)
A jakieś doświadczenie na dżem z bananów?
Usuń