Risotto z kurczakiem, pieczarkami i mrożonym groszkiem na białym winie
Dzisiaj przepis na risotto w wykonaniu mojego męża. Bardzo lubię tę potrawę, jednak sama jej nigdy nie robię, gdyż jest nieco pracochłonna. Ja zajmuję się potrawami zdecydowanie szybszymi :)
Gdy mąż przyrządza to risotto w domu pięknie pachnie. Po wszystkich pomieszczeniach unosi się zapach maślano-winny.
Poniżej przepis na tę pyszność.
Składniki na 4 porcje:
0,5 litra mięsnego bulionu
0,5 litra białego półwytrawnego wina (albo innego białego, którego macie pod ręką)
300 gram ryżu arborio
250 gram pieczarek
150 gram mrożonego groszku
2 piersi z kurczaka
1 cebula
Pół pęczka pietruszki
100 gram masła
Sól
Pieprz
Oliwa
Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion z tego przepisu (klik).
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy połowę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy ryż. Mieszamy.
Ryż smażymy do momentu aż stanie się szklisty.
Ryż smażymy do momentu aż stanie się szklisty.
Gdy to nastąpi dodajemy chochelkę bulionu. Mieszamy i czekamy aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Jak to się stanie, dodajemy tyle samo wina, co wcześniej bulionu.
I ponownie czekamy, aż ryż wchłonie wino.
Proces ten powtarzamy aż ryż uzyska satysfakcjonującą nas miękkość i zauważymy, że ryż nie przyjmuje już więcej płynów. U nas trwa to zazwyczaj około 30 minut.
W między czasie na osobnej patelni przygotowujemy kurczaka.
Piersi kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie.
Po usmażeniu kurczaka odstawiamy go na moment.
Przechodzimy do pieczarek. Myjemy je, kroimy w grube plastry. Wrzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pod wpływem soli pieczarki powinny oddać wodę i w niej dusić się przez około 15 minut (czekamy aż będą miękkie).
Tak przygotowanego kurczaka z pieczarkami dodajemy do miękkiego ryżu. Dodajemy mrożony groszek.
(W tym miejscu mała dygresja: dodajemy groszek mrożony a nie np. z puszki, gdyż groszek mrożony będzie miał ładniejszy kolor - żywo zielony - oraz będzie dużo smaczniejszy niż groszek z zalewy z konserwantami.)
Na koniec do ryżu, kurczaka, pieczarek i groszku dodajemy drugą połowę masła. Mieszamy delikatnie całość i zostawiamy jeszcze na kilka minut (ok. 5) na gazie.
Skręcamy gaz, dodajemy posiekaną pietruszkę i serwujemy biesiadnikom.
Otwieramy drugą butelkę białego wina, rozlewamy do kieliszków i mamy przepyszną kolację/obiad.
Też uwielbiam risotto i zupełnie się nie zgadzam się z tym, że jest pracochłonne! Jest dużo mniej pracy niż przy zwykłych schabowych ;) No chyba, że bulion gotuje się od zera, ale ja na takie okazje mam zawsze w zamrażarce domowe kostki rosołowe :)
OdpowiedzUsuńNo a my zazwyczaj robimy bulion od podstawy.
UsuńChyba czas pomyśleć o tych domowych kostkach rosołowych, bo na pewno skracają czas pracy :)