Pierogi z czereśniami
Naszło mnie na pierogi z owocami. A że mamy sezon na czereśnie - wybór dosyć prosty :)
Pierogi wyszły naprawdę pyszne.
Z tej porcji wyszło nam 46 pierogów. We dwójkę nie podołaliśmy im, mimo usilnych starań :)
Składniki:
2 szklanki mąki + trochę do podsypywania ciasta
3/4 szklanki wody
1 jajko
500 gram wydrylowanych czereśni
Przygotowanie:
Zacznijmy od tzw. brudnej roboty, czyli drylowania czereśni.
Nie znoszę robaków w czereśniach, w związku z tym moje drylowanie jest mozolne.
Żadne moczenie czereśni w wodzie nie przynosi tak dobrych rezultatów, jak porządne drylowanie :)
Każdą czereśnię przekrawam na pół nożykiem, wyciągam pestkę i oglądam dokładnie w poszukiwaniu robaka.
Na stolnicę wysypujemy 2 szklanki mąki. Robimy z mąki kopiec. Na środku naszego kopca dodajemy jajko. Mąkę z jajkiem zagniatamy nożem.
Dodajemy stopniowo wodę - tyle, ile ciasto przyjmie. W razie potrzeby dodajemy też trochę mąki.
Gdy konsystencja naszego ciasta zaczyna się robić zwarta, zaczynamy zagniatać je ręką. Robimy to do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Gdy ciasto jest już gotowe, dzielimy je na 2 części (chyba że mamy tak olbrzymią stolnicę, że zmieści nam się w całości rozwałkowane ciasto).
Każdą z części wałkujemy. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką kółka.
Nakładamy po 3 połówki czereśni do 1 pierożka. Zalepiamy brzegi.
Nakładamy po 3 połówki czereśni do 1 pierożka. Zalepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Kiedy wypłyną (po ok. 2 minutach) wyławiamy je łyżką cedzakową.
Pierogów z czereśniami jeszcze nie jadłam, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie powinnaś spróbować!
UsuńApetycznie wygląda ale jak smakuje ... PYCHOTKA
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że są super pyszne :)
Usuńjutro zabieram się za zagniatanie ciasta i lepienie takich pierogów :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszły i były super smaczne, tak jak moje :)
Usuń