środa, 10 lipca 2013

Pierogi z czereśniami

Pierogi z czereśniami


Naszło mnie na pierogi z owocami. A że mamy sezon na czereśnie - wybór dosyć prosty :)
Pierogi wyszły naprawdę pyszne.
Z tej porcji wyszło nam 46 pierogów. We dwójkę nie podołaliśmy im, mimo usilnych starań :)



Składniki:

2 szklanki mąki + trochę do podsypywania ciasta
3/4 szklanki wody
1 jajko
500 gram wydrylowanych czereśni

Przygotowanie:

Zacznijmy od tzw. brudnej roboty, czyli drylowania czereśni.
Nie znoszę robaków w czereśniach, w związku z tym moje drylowanie jest mozolne.
Żadne moczenie czereśni w wodzie nie przynosi tak dobrych rezultatów, jak porządne drylowanie :)
Każdą czereśnię przekrawam na pół nożykiem, wyciągam pestkę i oglądam dokładnie w poszukiwaniu robaka. 
Gdy już mamy wydrylowane nasze czereśnie bierzemy się za przygotowanie ciasta.



Na stolnicę wysypujemy 2 szklanki mąki. Robimy z mąki kopiec. Na środku naszego kopca dodajemy jajko. Mąkę z jajkiem zagniatamy nożem.



Dodajemy stopniowo wodę - tyle, ile ciasto przyjmie. W razie potrzeby dodajemy też trochę mąki. 
Gdy konsystencja naszego ciasta zaczyna się robić zwarta, zaczynamy zagniatać je ręką. Robimy to do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie.


Gdy ciasto jest już gotowe, dzielimy je na 2 części (chyba że mamy tak olbrzymią stolnicę, że zmieści nam się w całości rozwałkowane ciasto).
Każdą z części wałkujemy. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką kółka.


Nakładamy po 3 połówki czereśni do 1 pierożka. Zalepiamy brzegi.


Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Kiedy wypłyną (po ok. 2 minutach) wyławiamy je łyżką cedzakową. 

My zjedliśmy je posmarowane roztopionym masłem i posypane cukrem pudrem!
Niebo w gębie! :)




6 komentarzy:

  1. Pierogów z czereśniami jeszcze nie jadłam, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda ale jak smakuje ... PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro zabieram się za zagniatanie ciasta i lepienie takich pierogów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszły i były super smaczne, tak jak moje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...